Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svartjobben tillbaka på McDonald's

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

För två år sedan lovade McDonald's och Burger King att anställa städare som tidigare jobbat för svarta löner och ge dem bra villkor. 

När SVT:s "Uppdrag granskning" gör återbesök visar det sig att ingenting hänt. Fortfarande använder hamburgerkedjorna en städfirma som betalar ut lönerna svart. 

- McDonald's anställde mig efter programmet, men efter ett år fick jag sparken. De anlitade ett städbolag i stället, säger "Watson", som var en av de som jobbade för slavlön.

2007 avslöjade "Uppdrag granskning" att 97 svenska hamburgerrestauranger använt sig av svart städkraft som jobbade under slavlika förhållanden. Städarna fick jobba sju nätter i veckan till mycket låg betalning. Efter avslöjandet lovade McDonald's och Burger King att de skulle anställa städarna och ge dem bättre villkor.

Anlitade nya städbolag

 När "Uppdrag granskning" nu gjort återbesök visar det sig att hamburgerkedjorna svikit sitt löfte. I stället för att anställa städarna har de flesta valt att anlita nya städbolag - som även de betalar ut svarta löner och erbjuder mycket dåliga arbetsförhållanden.

 Städaren "Watson" var en av dem som städade varje natt på McDonald's i Falköping. När "Uppdrag granskning" gör sitt uppföljande reportage visar det sig att han ett år efter avslöjandet fick sparken. Först fick han en vanlig anställning med fem dagars arbetsvecka och semester, men efter drygt ett år valde McDonald's att i stället anlita ett städbolag.

 - Chefen sa att jag skulle gå hem och att han skulle ringa om en vecka. Men han ringde aldrig, och när jag försökte få tag på honom svarade han inte, säger "Watson".

"På pottkanten"

 McDonald's i Falköping hade, liksom flera andra restaurangen i hamburgerkedjan, valt att anlita ett städbolag som betalade ut lönerna svart.

 Georg Maier, som är chef för McDonald's i Falköping blir besvärad när han konfronteras med uppgiften att hans restaurang återigen städas av svart arbetskraft.

 - Du sätter mig på pottkanten igen, säger han i programmet och hänvisar till McDonalds huvudkontor.

Ska säga upp avtal

 Branko Lazarevic franchisechef på McDonald's säger i programmet att företaget nu kommer att säga upp alla avtal med städbolag och i stället städa själva.

 - Det här är fullständigt oacceptabelt, människor har hamnat i kläm. Vi införde efter förra programmet rigorösa kontrollsystem vid upphandlingar. Trots alla dessa kontroller har vi inte lyckats hitta seriösa städbolag. Vi avslutar därför alla samarbete med städbolagen och kommer inte att att anlita några nya städfirmor med undantag av Samhall.

 Stefan Eriksson som är Nordenchef på Burger King vill inte gå så långt, men säger:

 - Från centralt håll rekommenderar vi att restaurangens personal själva städar. Vill man av någon anledning anlita städbolag måste man utföra ett omfattande detektivarbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.