2007 avslöjade "Uppdrag granskning" att 97 svenska hamburgerrestauranger använt sig av svart städkraft som jobbade under slavlika förhållanden. Städarna fick jobba sju nätter i veckan till mycket låg betalning. Efter avslöjandet lovade McDonald's och Burger King att de skulle anställa städarna och ge dem bättre villkor.
Anlitade nya städbolag
När "Uppdrag granskning" nu gjort återbesök visar det sig att hamburgerkedjorna svikit sitt löfte. I stället för att anställa städarna har de flesta valt att anlita nya städbolag - som även de betalar ut svarta löner och erbjuder mycket dåliga arbetsförhållanden.
Städaren "Watson" var en av dem som städade varje natt på McDonald's i Falköping. När "Uppdrag granskning" gör sitt uppföljande reportage visar det sig att han ett år efter avslöjandet fick sparken. Först fick han en vanlig anställning med fem dagars arbetsvecka och semester, men efter drygt ett år valde McDonald's att i stället anlita ett städbolag.
- Chefen sa att jag skulle gå hem och att han skulle ringa om en vecka. Men han ringde aldrig, och när jag försökte få tag på honom svarade han inte, säger "Watson".
"På pottkanten"
McDonald's i Falköping hade, liksom flera andra restaurangen i hamburgerkedjan, valt att anlita ett städbolag som betalade ut lönerna svart.
Georg Maier, som är chef för McDonald's i Falköping blir besvärad när han konfronteras med uppgiften att hans restaurang återigen städas av svart arbetskraft.
- Du sätter mig på pottkanten igen, säger han i programmet och hänvisar till McDonalds huvudkontor.
Ska säga upp avtal
Branko Lazarevic franchisechef på McDonald's säger i programmet att företaget nu kommer att säga upp alla avtal med städbolag och i stället städa själva.
- Det här är fullständigt oacceptabelt, människor har hamnat i kläm. Vi införde efter förra programmet rigorösa kontrollsystem vid upphandlingar. Trots alla dessa kontroller har vi inte lyckats hitta seriösa städbolag. Vi avslutar därför alla samarbete med städbolagen och kommer inte att att anlita några nya städfirmor med undantag av Samhall.
Stefan Eriksson som är Nordenchef på Burger King vill inte gå så långt, men säger:
- Från centralt håll rekommenderar vi att restaurangens personal själva städar. Vill man av någon anledning anlita städbolag måste man utföra ett omfattande detektivarbete.