Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svartholm Warg döms till ett års fängelse

Hovrätten sänker straffet – Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg döms till ett års fängelse. Foto: Gunnar Seijbold

Han dömdes till två års fängelse i tingsrätten i vad som kallats Sveriges största hackerrättegång.

I hovrätten sänks straffet för Gottfrid Svartholm Warg, 28, till ett års fängelse då han frias från intrånget mot Nordea.

Svartholm Warg kommer att vara kvar i häkte.

Gottfrid Svartholm Warg, 28, dömdes för dataintrång, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri i tingsrätten i juni och straffet blev två års fängelse.

Klockan elva föll domen i Svea hovrätt i det som kallats Sveriges största hackarrättegång.

Flera stora intrång

I hovrätten döms Gottfrid Svartholm Warg till 1 års fängelse. Hovrätten ogillade åtalen för dataintrång mot Nordea och grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Men hovrätten påpekar att det gjorts flera intrång i Applicates tjänst Infotorg och i Logicas stordator under tiden 1 januari 2010 till den 15 april 2012 samt i Nordeas stordator under tiden juli till augusti 2012.

Svartholm Warg ska stanna kvar i häkte till dess att fängelsestraffet får verkställas.

Svartholm Warg dömdes i tingsrätten för de omfattande intrången mot Nordea, Applicate och Logica. Han har erkänt dataintrång mot Applicate, men har i de andra fallen hävdat att hans datorer blivit fjärrstyrda av någon annan. Hovrätten hävdar att det är Svartholm Warg som ligger bakom intrången mot Logica och Applicate.

Greps i Kambodja

Även åklagaren, som yrkade på ett längre fängelsestraff, överklagade domen.

I augusti 2012 greps Gottfrid Svartholm Warg i Kambodja där han bott en längre tid. Han lämnade Sverige efter att han dömts till ett års fängelse för medhjälp till upphovsrättsbrott med fildelningssajten The Pirate Bay.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!