Hovrätten sänker straffet – Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg döms till ett års fängelse. Foto: Gunnar Seijbold
Hovrätten sänker straffet – Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg döms till ett års fängelse. Foto: Gunnar Seijbold

Svartholm Warg döms till ett års fängelse

Publicerad

Han dömdes till två års fängelse i tingsrätten i vad som kallats Sveriges största hackerrättegång.

I hovrätten sänks straffet för Gottfrid Svartholm Warg, 28, till ett års fängelse då han frias från intrånget mot Nordea.

Svartholm Warg kommer att vara kvar i häkte.

Gottfrid Svartholm Warg, 28, dömdes för dataintrång, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri i tingsrätten i juni och straffet blev två års fängelse.

Klockan elva föll domen i Svea hovrätt i det som kallats Sveriges största hackarrättegång.

Flera stora intrång

I hovrätten döms Gottfrid Svartholm Warg till 1 års fängelse. Hovrätten ogillade åtalen för dataintrång mot Nordea och grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Men hovrätten påpekar att det gjorts flera intrång i Applicates tjänst Infotorg och i Logicas stordator under tiden 1 januari 2010 till den 15 april 2012 samt i Nordeas stordator under tiden juli till augusti 2012.

Svartholm Warg ska stanna kvar i häkte till dess att fängelsestraffet får verkställas.

Svartholm Warg dömdes i tingsrätten för de omfattande intrången mot Nordea, Applicate och Logica. Han har erkänt dataintrång mot Applicate, men har i de andra fallen hävdat att hans datorer blivit fjärrstyrda av någon annan. Hovrätten hävdar att det är Svartholm Warg som ligger bakom intrången mot Logica och Applicate.

Greps i Kambodja

Även åklagaren, som yrkade på ett längre fängelsestraff, överklagade domen.

I augusti 2012 greps Gottfrid Svartholm Warg i Kambodja där han bott en längre tid. Han lämnade Sverige efter att han dömts till ett års fängelse för medhjälp till upphovsrättsbrott med fildelningssajten The Pirate Bay.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag