Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svartholm Warg döms till ett års fängelse

Hovrätten sänker straffet – Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg döms till ett års fängelse.
Foto: Gunnar Seijbold

Han dömdes till två års fängelse i tingsrätten i vad som kallats Sveriges största hackerrättegång.

I hovrätten sänks straffet för Gottfrid Svartholm Warg, 28, till ett års fängelse då han frias från intrånget mot Nordea.

Svartholm Warg kommer att vara kvar i häkte.

Gottfrid Svartholm Warg, 28, dömdes för dataintrång, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri i tingsrätten i juni och straffet blev två års fängelse.

Klockan elva föll domen i Svea hovrätt i det som kallats Sveriges största hackarrättegång.

Flera stora intrång

I hovrätten döms Gottfrid Svartholm Warg till 1 års fängelse. Hovrätten ogillade åtalen för dataintrång mot Nordea och grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Men hovrätten påpekar att det gjorts flera intrång i Applicates tjänst Infotorg och i Logicas stordator under tiden 1 januari 2010 till den 15 april 2012 samt i Nordeas stordator under tiden juli till augusti 2012.

Svartholm Warg ska stanna kvar i häkte till dess att fängelsestraffet får verkställas.

Svartholm Warg dömdes i tingsrätten för de omfattande intrången mot Nordea, Applicate och Logica. Han har erkänt dataintrång mot Applicate, men har i de andra fallen hävdat att hans datorer blivit fjärrstyrda av någon annan. Hovrätten hävdar att det är Svartholm Warg som ligger bakom intrången mot Logica och Applicate.

Greps i Kambodja

Även åklagaren, som yrkade på ett längre fängelsestraff, överklagade domen.

I augusti 2012 greps Gottfrid Svartholm Warg i Kambodja där han bott en längre tid. Han lämnade Sverige efter att han dömts till ett års fängelse för medhjälp till upphovsrättsbrott med fildelningssajten The Pirate Bay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.