Svenska kyrkan i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet.Svenska kyrkan i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet.
Svenska kyrkan i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet.
Kyrkan ska bland annat ha betalat för kyrkoherden Michael Perssons 50-årskalas. Foto: Kristin LidellKyrkan ska bland annat ha betalat för kyrkoherden Michael Perssons 50-årskalas. Foto: Kristin Lidell
Kyrkan ska bland annat ha betalat för kyrkoherden Michael Perssons 50-årskalas. Foto: Kristin Lidell

Kyrkan betalade för kyrkoherdens fest

Publicerad

Svenska kyrkan i London har betalat ut svarta löner, skriver Aftonbladet.

Samtidigt berättar flera vittnen hur kyrkoherde Michael Persson har trakasserat anställda och volontärer.

– Om en volontär hade en finsk pojkvän kunde kyrkoherden säga ”hur känns det att ha haft en finsk pinne i baken i natt?”, säger Inger Öhlén, tidigare diakon i Londonförsamlingen.

Utöver de svarta pengarna visar Aftonbladets granskning bland annat att kyrkan stått för betalningen av Michael Perssons vuxna sons mobilräkningar, som varit femsiffriga. Kyrkoherden säger själv att det rörde sig om mycket pengar.

– Ja, det var det. Det var ett helt års ersättning. Det har jag betalat tillbaka när jag fick veta det.

Kyrkan stod även för betalningen av Michael Perssons 50-årskalas, och en stiftelse som församlingen har köpte en bil som bara kyrkoherdeparet får använda.

– På förekommen anledning sa vi att det inte var okej att åka hem med församlingarnas bilar till Sverige. Men Persson åkte hem i alla fall. Det kan man tycka är en löneförmån som borde beskattas, säger Mats Hulander, som tidigare var regionchef inom utlandskyrkan med ansvar för församlingen i London.

Persson har även åkt på en privat semester i Frankrike med bilen.

"Nu kan man se hela härligheten"

Samtidigt publicerar Aftonbladet flera vittnesmål som beskyller Michael Persson för att trakassera anställda och volontärer i församlingen.

– Om en volontär hade en finsk pojkvän kunde kyrkoherden säga ”hur känns det att ha haft en finsk pinne i baken i natt?”. Att säga så som chef är inte okej. Det är inte sunt. Jag skulle aldrig låta min två barn jobba som volontärer i London, säger Inger Öhlén, som tidigare jobbade som diakon i Londonförsamlingen.

En kvinna som jobbat som volontär i församlingen

– Jag har varit med om att kyrkoherden skämtat grovt om en volontärs sexliv vilket chockade alla som hörde det. Han har kommenterat volontärers kjolar med saker som ”nu kan man se hela härligheten” och han har även skällt ut mig på sätt som inte alls var okej, säger en kvinna som jobbade i församlingen som volontär.

Chefer plockas ur tjänst

Efter att både Aftonbladet och Ekot granskat kyrkan de senaste dagarna så har Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare för Svenska kyrkan, beslutat att ta två chefer ur tjänst med omedelbar verkan.

– Jag känner inte igen alla de delar av rapporteringen som media kommer med nu, men jag har i alla fall i dag beslutat om att omedelbart genomföra en genomlysning av svenska kyrkan i utlandet. I anslutning till det tar jag också två chefer ur tjänst, säger Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén till TT.

De två cheferna det rör sig om är Anders Bergqvist, chef för Svenska kyrkans utlandsverksamhet, och Stefan Bergmark, regionchef med operativt ansvar för delar av verksamheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag