Svarta lådan bekräftar – kraschade medvetet

Andrepiloten Andreas Lubitz kraschade Germanwingsplanet i franska Alperna medvetet. Det bekräftar data från den andra så kallade svarta lådan.
Foto: Getty Images

LONDON. Andrepiloten Andreas Lubitz ökade hastigheten inför kraschen i franska Alperna.

Data från den andra svarta lådan visar att han kraschade Germanwingsplanet i franska Alperna medvetet.

Utredarna kan nu söka fler svar genom att analysera Lubitz kvarlevor, skriver Daily Mirror.

Den andra svarta lådan, som innehåller teknisk färddata, hittades på torsdagen efter nio dagars sökande i svår bergsterräng. De första undersökningarna av lådan bekräftar det den franske riksåklagaren Brice Robin konstaterade strax efter olyckan: att andrepiloten Andreas Lubitz medvetet kraschade Germanwingsplanet.

Den franska flygsäkerhetsmyndigheten BEA meddelade under lördagsmorgonen vad de hittat vid de första undersökningarna av den andra svarta lådan, som hittades nedsotad och gömd i bråte på nedslagsplatsen.

Enligt BEA visar datan att autopiloten ställdes in på nedstigning till 30 meter. Andrepiloten ska även ha ändrat inställningarna för planets hastighet, skriver myndigheten i ett uttalande.

"Ändrade inställningarna flera gånger"

“Piloten ändrade autopilotens inställningar flera gånger för att öka hastigheten samtidigt som det föll”, enligt BEA.

Data från den första svarta lådan, med inspelade konversationer från cockpit, visade att Lubitz stängde kaptenen ute och sedan avsiktligt satte kurs mot ett berg. Kodlåset som kan göra det möjligt att ta sig in i cockpit fungerade inte – vilket fick kaptenen att försöka forcera dörren.

På ljudinspelningen hörs kaptenen kräva att bli insläppt, samt skrik från kabinen strax före kraschen.

Sökte efter sätt att ta livet av sig

Tidigare i veckan framkom att Lubitz hade sökt på nätet efter olika sätt att begå självmord och efter information om cockpitdörrar. 

Airbus A320-planet var på väg från Barcelona till Düsseldorf 24 mars när det kraschade i de franska Alperna. Alla 150 ombord, hälften från Tyskland och över 50 personer från Spanien, omkom i kraschen.

Riksåklagaren i Marseille, Brice Robin, uppger att 15o DNA-profiler hittats efter att kroppsdelar samlats ihop på nedslagsplatsen i närheten av orten Seyne-les-Alps i de franska Alperna. 600 kroppsdelar har hittats, men ingen av kropparna har varit intakt.

Det har dock inte bekräftats vad som har hittats av andrepiloten Andreas Lubitz kvarlevor.

Ytterligare svar kan komma fram om utredarna har möjlighet att analysera dessa. De kan bland annat försöka ta reda på om andrepiloten var påverkad av mediciner i samband med kraschen, skriver Daily Mirror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.