Svarta lådan avslöjar: Kaptenen lämnade skeppet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kapten Francesco Schettino lämnade skeppet innan alla passagerare hade evakuerats.

På tisdagseftermiddagen meddelades att minst elva dött i kryssningskatastrofen.  

Nu visar utdrag från ett telefonsamtal att kaptenen på Costa Concordia övergav skeppet innan passagerarna var i säkerhet - och att han ignorerade en direkt order från hamnmyndigheten att återvända till sin grundstötta lyxkryssare.  

- Fartyget har strandat, vi har lämnat det, säger kaptenen bland annat på ett inspelat samtal.  

Fartyget slog i klipporna vid 21.30 på fredagskvällen. När hamnkaptenen frågar Costa Concordias kapten Francesco Schettino klockan 21.49 om allt var okej svarar Schettino "Ja, bara ett litet tekniskt problem".

 Därefter var det tyst från kapten Schettino fram till omkring midnatt - då satt han tryggt i en livbåt. Detta trots att hundratals passagerare fortfarande var kvar ombord.

 Flera italienska medier återger i dag samtalen mellan Schettino och hamnkaptenen i Livorno. De finns även återgivna på engelska på Daily Mail

 Under samtalen, som finns inspelade på en av skeppets svarta lådor, frågar hamnkaptenen på natten hur många som är kvar att evakuera. Schettino svarar att det är runt 40 personer. 

 – Hur kommer det sig att det är så få? Är du fortfarande ombord, kapten?

 Schettino svarar: 

 – Nej, jag är inte ombord. Fartyget har strandat, vi har lämnat det.

 Den chockade hamnkaptenen svarar: 

 – Va? Har du övergett skeppet?

“Gå tillbaka ombord“

 Minuter senare blir Schettino kontaktad igen. Hamnkaptenen säger: "Gå tillbaka ombord, gå tillbaka till skeppet och samordna undsättning. Du måste berätta för mig hur många som är ombord, hur många kvinnor, hur många barn. Du måste ordna undsättning, och fortsätter:

 – Kapten detta är en order, jag är ansvarig nu, du har gett order till folk om att överge fartyget och du måste ta dig tillbaka för att samordna räddningsarbetet, okej. Det har redan hittats kroppar.

Lovar att återvända

 Kapten Schettino svarar i en viskning: "Hur många?", varpå hamnkaptenen skriker åt honom: "Det ska du berätta för mig. Vad vill du göra? Gå hem? Du tar dig tillbaka ombord och berättar sedan för mig vad du tänker göra. "

 Schettino lovar att göra detta. Men enligt uppgifter till Corriere della Sera lyder han inte order, i stället ska han ha setts gå in i en taxi som tar honom från revet där Concordia hade strandat till Giglios hamn.

“11 döda“

 Ytterligare fem kroppar har på tisdagen hittats i lyxkryssarens vrak, rapporterar AFP. Totalt är det därmed 11 som bekräftats avlidna. 24 personer saknas fortfarande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.