Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Svarta änkans" nya pengaplan i fängelset

Livstidsdömd. Carina "Svarta änkan" Frödin är dömd till livstids fängelse och sitter på Hinsebergsfängelset. Nu vill hon bli författare.
Foto: Henrik Hansson

Här är Carina "Svarta Änkan" Frödins hemliga pengaplan: En självbiografi om livet med de fyra männen som dött ska göra henne rik.

- Hon letar efter en spökskrivare, säger en person med insyn.

Det har gått över fyra år sedan den ödesdigra januaridagen i Grängesberg i Dalarna då Carina Frödin tände eld på sin och dåvarande maken Pierre "Pigge" Axelsson Andrés gemensamma hem.

Det kostade henne ett livstidsstraff, vilket hon har avtjänat på de tyngsta anstalterna för kvinnliga fångar som finns i Sverige - Ystad och Hinseberg.

I dag sitter hon alltjämt på Hinseberg, som ligger i skogskanten intill sjön Väringen utanför samhället Frövi i Västmanland. Som Expressen tidigare har kunnat rapportera har hon under de senaste åren mestadels hållit sig för sig själv inne i fängelset. Men samtidigt har hon, enligt källor med insyn i Kriminalvården, börjat att smida planer för sitt framtida liv i frihet - även om det dröjer ytterligare fem och ett halvt år innan hon kan ansöka hos Örebro tingsrätt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Ska skriva självbiografi

Planen är att en självbiografi om hennes liv ska ge henne inkomster under åren hon har kvar innanför stängslen i Västmanland - och att hon sedan ska kunna leva för de pengarna när hon väl kommer ut. En person med insyn i kriminalvården berättar:

- Hon har hört sig för och letar efter en spökskrivare som kan skriva berättelsen om hennes liv.

Carina Frödin har fått epitetet "Svarta Änkan" i medierna sedan fyra män hon delat sitt liv med har dött. Berättelsen om hennes liv är alltså också en berättelse om männen som har mist sina liv på vägen. Förutom "Pigge", som hon är dömd för att ha mördat, har hon strypt en före detta pojkvän med en elsladd från en cd-spelare. Hennes två första makar har dött av andra orsaker. En annan tidigare pojkvän, 60-årige Krister, levde med henne för 20 år sedan. Han klarade sig med livet i behåll trots att Carina Frödin högg en förskärare i låret på honom. Numera har han förlåtit henne.

- Jag finns här för dig, har han tidigare hälsat till henne genom Expressen.

"Vedertaget smeknamn"

Men det är inte bara i olika medier som hon har fått namnet efter giftspindeln som dödar sin livskamrat. Även andra fångar och kriminalvårdspersonal använder namnet inne i fängelset.

- Det är ett vedertaget smeknamn, säger en person som känner Carina Frödin.

Carina Frödins kärva attityd har gjort att det är få personer som kommit henne riktigt nära och hon har själv valt att isolera sig på flera sätt. Exempelvis har hon tidigare själv krävt att få jobba i tvätteriet - den enda syssla på fängelset Hinseberg där man kan få jobba i ensamhet. Den 17 september i år låstes hon in i isoleringen efter en egen ansökan. I Kriminalvårdens dokument skriver myndigheten: "Frödin har den 21 augusti 2014 begärt en placering i avskildhet". Anledningen var att en klosteraktivitet skulle ordnas på hennes avdelning - då valde hon isoleringen i stället.

Den frivilliga inlåsningen varade mellan klockan 14.15 den 17 september till och med 8.30 dagen därpå.

Männen som dött

FÖRSTA MAKEN

46-årig man: 1994 gifte sig Carina Frödin med en 46-årig man, äktenskapet varade i sex månader innan det slutade i skilsmässa. Mannen avled fyra år senare.


POJKVÄNNEN

49-årig man: Frödin och 49-åringen hade en kortare relation under 2003. Hon ströp honom med en elsladd till en cd-spelare i samband med en fest i Arboga. För det dömdes hon för dråp.


ANDRE MAKEN

56-årig man: Mellan 2005 och 2006 var Frödin gift med en 56-årig man. Äktenskapet tog slut i och med att han avled i september 2006.


TREDJE MAKEN

Pierre "Pigge" Axelsson André, 46: Dog i lågorna i lägenheten i Grängesberg i januari 2010 då den förvandlades till ett brinnande inferno. Såväl tings- som hovrätt konstaterade sedan att det var Carina Frödin som låg bakom. För det dömdes hon till livstids fängelse.


Pierre

FÄNGELSENA DÄR FRÖDIN SUTTIT

Anstalten Hinseberg
Foto: Foto: Richard Ström

ANSTALTEN HINSEBERG

Det som tidigare var en 1400-talsherrgård är sedan 1960 Sveriges största anstalt för kvinnor med sina 93 platser och cirka 100 anställda. Anstalten har en verkstad med en förpacknings- och en textilindustri. Dessutom finns bekvämligheter som solarier och bastu på fängelseområdet.


 Anstalten Ystad
Foto: Foto: Tommy Pedersen
ANSTALTEN YSTAD

Fängelset byggdes 1985 och är med sina 79 platser den näst största anstalten för kvinnor i Sverige. Den består av en huvudbyggnad och träbaracker. Bland arbetsuppgifterna för de intagna finns keramikverkstad samt förpackning och montering. Fritidsanläggningen omfattar promenadstråk, motionshall och en fotbollsplan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.