Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Svårt veta vem som träffas när det gäller automateld”

Två kvinnor ihjälskjutna på kort tid.
Expressen på plats i Råcksta.
Ett stort område var avspärrat. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker på platsen på onsdagsmorgonen.

Expressens krimkrönikör Fredrik Sjöshult säger att nattens dödsskjutning i Råcksta i västra Stockholm har tydliga likheter med dådet i Malmö i måndags.

I båda fallen pekar uppgifter på att offren är unga kvinnor som mördats när den egentliga måltavlan är kriminella män.

– Det man kan säga är att när det handlar om automateld kan det vara svårt att veta exakt vem som träffas, säger Fredrik Sjöshult på platsen.

Fredrik Sjöshult är på plats i Råcksta, västra Stockholm, där en 18-årig kvinna sköts till döds under onsdagens första timmar.

Vittnen berättar för Expressen att de hörde flera salvor automateld innan den unga kvinnan bars ut ur ett flerfamiljshus.

– Det man kan säga är att när det handlar om automateld kan det vara svårt att veta exakt vem som träffas, här kan man ju då se att vi står i ett bostadsområde, så vi kan förmoda att det är en bostad som blir beskjuten, säger Fredrik Sjöshult.

– Det har ju hänt tidigare att de som inte varit måltavlor för attacker har fallit offer, det har kastats in handgranater, det har skjutits in i lägenheter i bostadshus, och då kan det vara svårt att veta vem som träffas av kulorna.

Dödsskjutningen i Stockholm kommer knappt två dagar efter att en 31-årig läkare sköts till döds på öppen gata i Malmö medan hon höll sin två-månaders bebis i famnen. 

– Det är otroligt att detta sker så tätt inpå varandra och nu dessa uppgifter som Expressen har att det är en man som kvinnan har haft en relation till som ska vara den egentliga måltavlan liknar ju då det som hände i Malmö för två dagar sedan, säger Fredrik Sjöshult.

– Tankarna går ju givetvis ner till det, att det handlar om en kvinna som kanske inte primärt var måltavla men som faller offer för mördarnas kulor.

Ser du någon lösning på det här grova våldet?

– Det handlar om att vi måste få till fler poliser och poliserna måste få bättre verktyg, till exempel kronvittnen, visitationszoner där man kan visitera kriminella i speciella områden kan också vara aktuellt, säger Fredrik Sjöshult.

– Men det ska också sägas att skjutningarna här i Råcksta och på Ribersborg i Malmö inte är sådant som skulle omfattas av visitationszoner. 

– Det är relativt lugna områden, även om det finns uppgifter om att det ska ha varit stökigt här på senare tid, så är det inte ett område som skulle vara en visitationszon som till exempel Rinkeby eller Rosengård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.