En 44-årig, gravid svenska skadades svårt vid terrorattacken i tunnelbanan i Bryssel.En 44-årig, gravid svenska skadades svårt vid terrorattacken i tunnelbanan i Bryssel.
En 44-årig, gravid svenska skadades svårt vid terrorattacken i tunnelbanan i Bryssel.
Minst 20 personer dödades vid attentatet på Maalbeek. Foto: Xinhua / PolarisMinst 20 personer dödades vid attentatet på Maalbeek. Foto: Xinhua / Polaris
Minst 20 personer dödades vid attentatet på Maalbeek. Foto: Xinhua / Polaris

Svårt skadad svenska i Bryssel är gravid

Publicerad

BRYSSEL. Den gravida svenskan kvinnan ligger på onsdagen i konstgjord koma och vårdas för sina skador.

Hon var nere på tunnelbanan Maalbeek när bomben utlöstes – men svårt brännskadad lyckades hon ta sig ut för att larma sin partner Maria:

– Hon sa: "Jag var tyvärr vid explosionen på Maalbeek. Jag är skadad", berättar Maria.

Den svenska kvinnan har jobbat mer än 15 år på EU-kommissionen i Bryssel.

Hon är känd för att alltid vara på arbetsplatsen i god tid. Men i går kom hon inte dit. En stor explosion hade strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen skapat panik i Maalbeeks tunnelbanestation några hundra meter från EU-kommisionens högkvarter. Svart rök pyrde från stationen efter explosionen. Skadade människor med upprivna kläder och blod i ansiktet lade sig på marken när de kom upp från tunnelbanan.

En av dem som lyckades ta sig upp levande är en 44-årig svensk kvinna med rötter i Norrbotten, men som sedan länge är skriven i Bryssel.

Explosionen var på samma station som svenskan alltid hoppar av vid för att komma till jobbet. På onsdagen vårdas hon fortfarande för sina skador.

– Hon lyckades ta sig ut på egen kraft, säger svenskans flickvän Maria.

Var gravid

Expressen når flickvännen dagen efter attentatet som krävt mer än 30 människors liv och skadat hundratals. När svenskan kom ut från tunnelbanan lyckades hon ringa ett samtal till Maria.

– "Jag var tyvärr vid explosionen på Maalbeek. Jag är skadad." Det var allt hon sa, berättar Maria.

Samtidigt hade oroliga kolleger till svenskan tagit sig till Maalbeek för att leta efter henne. En av dem hittade henne skadad. Hon fördes med ambulans till sjukhus.

– Hon var vid medvetande hela vägen, säger Maria.

Hon berättar att svenskan försatts i konstgjord koma på grund av sina svåra brännskador över hela kroppen. Paret väntar barn, men trots skadorna är läkarna hoppfulla.

– Hon är gravid. Barnet ser ut att må bra för stunden. De är båda i ett stabilt tillstånd för stunden, berättar Maria.

Under dagen kommer hon att åka till sjukhuset.

– Just nu vill jag bara vara vid hennes sida, säger Maria.

 

FÖLJ UTVECKLINGEN efter terrorattackerna i Bryssel här.

Kristofer Sandberg
Kristofer Sandberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag