Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svart prick på ryggen var köttätande bakterie

Allt som krävs är ett litet mikroskopiskt hål för att den ska ta sig in
Dotter och far, tillsammans.Foto: Privat / FACEBOOK
Fläcken visade sig vara en köttätande bakterie.Foto: Privat / Facebook

På fredagskvällen hade pappan njutit av stranden i Florida.

På lördagen vaknade han upp med feberfrossa.

På söndagen förklarades han död av läkare – efter att en svart prick på ryggen visat sig vara en köttätande bakterie, skriver CNN.

En man från Tennesse i USA har dött efter en semesterresa till Florida. Nu berättar dottern om den traumatiska upplevelsen: hur en svart prick på pappans rygg visade sig vara en dödlig köttätande bakterie.

I ett inlägg på Facebook skriver Cheryl Bennett Wiygul om händelsen, och liknar den vid en ”råttan i pizzan”-historia.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2604632512880445&set=a.557927124217671&type=3&permPage=1

”Köttätande bakterier låter som en vandringssägen. Jag kan försäkra er att det inte är så. En sådan kostade min pappa livet. Det här är så rått och personligt för mig att jag inte ville skriva om det, men kan jag hjälpa en enda person är det värt det. Det finns inte tillräckligt med utbildning kring bakterier i vattnet”, skriver hon på Facebook.

178 fall i Sverige

Pappan hade badat vid flera tillfällen under semestern tidigt i juli. Så sent som på fredagen förra veckan hade han suttit uppe och kollat på film och verkat må bra.

Men när pappan vaknade på lördagen – tolv timmar efter sitt sista bad – hade han feber, krampkänningar och frossa. Familjen skyndade hem till Memphis, men pappan blev bara värre, berättar dottern på Facebook.

Vid åtta på lördagskvällen lades han in på sjukhus, varpå läkarna upptäckte en ”fruktansvärt svullen svart fläck” på hans rygg.

Genast startade de en antibiotikakur, men bakterien hade spridit sig i blodet i allt för hög grad. På söndagsmorgonen förklarades pappan död, efter att en nekrotiserande fasciit, köttätande sjukdom, förgiftat hans kropp, skriver CNN.

En obduktion har visat att bakterien vibrio vulnificus, som är vanligt förekommande i vatten, orsakat pappans sjukdom. Denna har senare lett till blodförgiftning, vilket läkarna ska fastslagit vara dödsorsaken.

”Jag försöker absolut inte skrämma bort folk från stranden eller från att bada. Jag älskar vattnen, liksom min pappa gjorde. Men folk behöver veta hur man är mer försiktig och hur man känner igen symptomen”, skriver dottern på Facebook.

I Florida är detta det andra fallet av vibrio på kort tid, efter att Carolyn Fleming, 77, avlidit i juni.

I Sverige har vibrioinfektioner anmälningsplikt sedan 2004. I 2018 rapporterades totalt 178 fall, skriver Folkhälsomyndigheten.