Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis skulle elchocka – sköt ihjäl Daunte Wright

Händelsen fick nya protester att blossa upp och ett hundratal samlades utanför en lokal polisstation.
Foto: CHRIS TUITE/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK / CHRIS TUITE/IMAGESPACE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nationalgardet har satts in, och utegångsförbud utlysts.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

På söndagskvällen sköts en svart man ihjäl i samband med ett polisingripande utanför Minneapolis, USA.

Enligt polischefen i Minnesota ville polisen egentligen använda sitt elchocksvapen, och avlossade skottet av misstag, skriver AP.

Händelsen har fått protester att blossa upp och ett hundratal samlades utanför en lokal polisstation.

Dödsfallet klassas som mord, enligt en tidig medicinsk undersökning, skriver CNN.

20-årige Daunte Wright stoppades av polisen i Brooklyn Center utanför Minneapolis i delstaten Minnesota i söndags eftermiddag, lokal tid.

Han ringde då till sin mamma för att berätta vad som hade hänt och hon hörde under samtalet hur polisen bad honom att lägga undan telefonen.

Samtalet avslutades och en kort stund senare ringde Wrights flickvän till hans mamma och berättade att Wright hade blivit skjuten.

Den lokala polisen uppger i ett uttalande att Wright var efterlyst och när de skulle gripa honom så försökte han köra därifrån. En polisman ska då ha avlossat ett skott som träffade Wright. Han lyckades köra vidare men krockade sedan med en annan bil.

Enligt polischefen i Minnesota ville polisen egentligen använda sitt elchocksvapen, och avlossade skottet av misstag, skriver AP.

Enligt en tidig medicinsk undersökning gjord i Hennepin County klassas händelsen som mord, skriver CNN.

Den lokala polisen uppger i ett uttalande att Wright var efterlyst och när de skulle gripa honom så försökte han köra därifrån.

Sköt tårgas

Efter händelsen samlades ett hundratals personer utanför polisstationen i Brooklyn Center och flera personer ska bland annat ha hoppat på vindrutan på en polisbil.

För att skingra folksamlingen sköt kravallutrustad polis tårgas och distraktionsgranater, rapporterar lokala medier. Sent på kvällen anlände nationalgardet till platsen och under natten beslutade Mike Elliott, borgmästare i Brooklyn Center, att utfärda utegångsförbud mellan klockan 01 och 06 lokal tid. 

”Vi vill se till att alla är trygga. Ta hand om er, och gå hem”, skrev han i ett inlägg på Twitter.

Inträffade nära där Floyd dödades

Händelsen inträffade 16 kilometer från den plats som George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i maj förra året. Rättegången mot den tidigare polisen Derek Chauvin, som står åtalad för dråp, pågår i Minneapolis.

Floyds död blev startskottet för flera månader av protester över hela USA mot rasism och polisbrutalitet i USA och en rad andra länder.

Chauvin står inför rätta för George Floyds död: ”Inte rätt sätt att stoppa en pågående händelse”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.