Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svårt för resenärer att avboka resor till Turkiet

Hos Ving och Fritidsresor har samtalen och frågorna varit många dagen efter attacken som dödade minst 41 personer och skadade över 200.
Terroristerna beväpnade sig med kalasjnikovs.

RESOR. Oroliga resenärer har under dagen hört av sig till de stora charterbolagen efter terrorattacken mot Atatürk-flygplatsen i Istanbul.

Men möjligheterna att avboka semestertrippen till Turkiet är begränsade.

Fakta: UD:s rekommendation

UD:s avråder för resor till vissa delar av Turkiet

"Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad. Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanilurfa, Sirnak samt Diyarbakir. Dessutom avråder man från resor till provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri samt Hakkari i sydöstra Turkiet.

Källa: UD

TT

– Det är de normala avbokningsreglerna som gäller och vi följer UD:s rekommendationer. Men jag har full förståelse för om människor blir oroliga när sådant här inträffar, säger Jennie Boström, pressansvarig på Apollo, till TT.

Också hos Ving och Fritidsresor har samtalen och frågorna varit många dagen efter attacken som dödade minst 41 personer och skadade över 200. Även där är det UD:s rekommendationer och normala avbokningsregler som gäller.

– Det är nog lika många frågor som det finns kunder. De flesta vill veta vad som gäller vid ombokning och om resan verkligen blir av. Men vårt schemalagda program ligger fast och vi har heller inga flygningar via Istanbul, säger Mathias Bergendahl, informationschef vid Fritidsresor.

Lugnt på resmålen

På de orter som de svenska charterbolagen trafikerar uppges läget också vara lugnt.

– Jag har pratat med våra platsansvariga och där är situationen helt normal, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Turkiet har de senaste åren minskat i popularitet bland svenska resenärer. Apollo har noterat en halvering av antalet resor till Turkiet sedan 2014.

– Det har varit vårt näst mest populära resmål men har nu fallit en plats på den rankingen, säger Jennie Boström.

Färre bokningar

Enligt resebyrån Ticket har bokningarna till turkiska Rivieran, långt ifrån både Ankara, Istanbul och den syriska gränsen, minskat med 30 procent jämfört med fjolåret.

"Det är för tidigt att uttala sig om hur gårdagens dåd påverkar resandet men generellt kan sägas att det senaste årets händelser fått bokningarna till både Ankara och Istanbul att minska kraftigt", säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationschef hos Ticket, i en skriftlig kommentar.