Svårt för brottsdömda att få jobb

Publicerad

Det blir allt vanligare att arbetssökande måste bevisa att de inte har brott i bagaget.

Kraven på registerutdrag från belastningsregistret leder till att före detta brottslingar riskerar att hamna långt från arbetsmarknaden, rapporterar SR Ekot.

Sedan 2001 är det obligatoriskt med kontroller i polisens belastningsregister för personal inom barnomsorg och skola. Men det har även blivit vanligare att andra arbetsgivare kontrollerar så att de arbetssökande inte har ett brottsligt förflutet.

Under de första åren på 2000-talet gjordes årligen omkring 40 000 utdrag. Nu är den siffran uppe i över 170 000 och det handlar alltså om utdrag som inte krävs enligt lag.

– På ett samhällsplan så innebär det att vi kommer att se mer återfall i brott, säger Christel Backman vid Göteborgs Universitet som skriver avhandling om det svenska belastningsregistret, till Ekot.…

Det är framförallt i branscher som transport, hushållsnära tjänster och bemanningsföretag som registerutdrag efterfrågas, enligt Christel Backman.

– Man gör det för att man ska skydda sig från anställda som kan komma att begå brott. Om arbetsgivaren har två helt likvärdiga kandidater så väljer de den utan register, säger hon.

Svårt tio år framåt

Hårddraget innebär detta att någon som dömts till tre månaders fängelse för till exempel stöld får svårare att söka jobb tio år framåt, eftersom det är så länge som en prick i registret kan finnas kvar. Före detta brottslingar hamnar alltså längre bort från arbetslivet.

– Man räknar med att sökande sållar bort sig själva. De som har varit dömda för något vill inte söka. De tänker att det säger något djupt om deras karaktär om de en gång varit dömda för ett brott, säger Christel Backman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag