Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt för brottsdömda att få jobb

Det blir allt vanligare att arbetssökande måste bevisa att de inte har brott i bagaget.

Kraven på registerutdrag från belastningsregistret leder till att före detta brottslingar riskerar att hamna långt från arbetsmarknaden, rapporterar SR Ekot.

Ska vilka arbetsgivare som helst få tillgång till belastningsregistret?

Sedan 2001 är det obligatoriskt med kontroller i polisens belastningsregister för personal inom barnomsorg och skola. Men det har även blivit vanligare att andra arbetsgivare kontrollerar så att de arbetssökande inte har ett brottsligt förflutet.

Under de första åren på 2000-talet gjordes årligen omkring 40 000 utdrag. Nu är den siffran uppe i över 170 000 och det handlar alltså om utdrag som inte krävs enligt lag.

– På ett samhällsplan så innebär det att vi kommer att se mer återfall i brott, säger Christel Backman vid Göteborgs Universitet som skriver avhandling om det svenska belastningsregistret, till Ekot.…

Det är framförallt i branscher som transport, hushållsnära tjänster och bemanningsföretag som registerutdrag efterfrågas, enligt Christel Backman.

– Man gör det för att man ska skydda sig från anställda som kan komma att begå brott. Om arbetsgivaren har två helt likvärdiga kandidater så väljer de den utan register, säger hon.

Svårt tio år framåt

Hårddraget innebär detta att någon som dömts till tre månaders fängelse för till exempel stöld får svårare att söka jobb tio år framåt, eftersom det är så länge som en prick i registret kan finnas kvar. Före detta brottslingar hamnar alltså längre bort från arbetslivet.

– Man räknar med att sökande sållar bort sig själva. De som har varit dömda för något vill inte söka. De tänker att det säger något djupt om deras karaktär om de en gång varit dömda för ett brott, säger Christel Backman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.