Svårt att utreda nätbrott

Publicerad
Uppdaterad
Polisen i Borås får varje vecka in mängder av anmälningar kring brott på internet.
- Ibland känns det meningslöst att försöka utreda brotten. Lagen hindrar oss, säger Lennart Göhlin på Boråspolisen.
Fallet med den nioåriga flickan från Borås som antastats av en nätpedofil är bara ett av många. - Det är en ovanligt låg ålder, annars så förekommer det hot och liknande saker varje vecka. Vi får in mängder av anmälningar. Det kan handla om chattsidor, sms eller e-post, säger Lennart Göhlin. De som är ute med onda avsikter på internet hittar ett namn i telefonkatalogen och kan sedan ge sig ut på internet utan att riskera särskilt mycket. - Lagen stoppar oss från att ta reda på vem som döljer sig bakom ett nickname. Ibland känns det meningslöst att utreda, säger Göhlin.

Hindras av lagen

Anledningen är att ett fängelsestraff måste finnas på straffskalan för att polisen ska få chansen att ta reda på vem döljer sig bakom datorn. - Oftast handlar det om ofredande och då vet man att det bara blir böter. Med andra ord kommer vi inte längre. Skulle jag söka vidare, så gör jag mig skyldig till tjänstefel. Ett moment 22? - Ja, det kan man säga. Problemet är också att datorns IP-nummer inte heller hjälper särskilt mycket. - Det gäller att bevisa att det är användaren bakom IP-numret som verkligen ha gjort brottet och det är väldigt svårt.

Varnar för att chatta

Lennart Göhlin vill inte gå in närmare på fallet med nioåringen, men säger: - Det är väldigt viktigt att veta vem man pratar med på nätet, poängterar han. Vi ska givetvis försöka gå till botten med det här fallet.
Tobias Sandblom
Tobias Sandblom

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag