Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svårt att komma åt Hells Angels juridiskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

MALMÖ. Mc-klubben Hells Angels går inte att stämpla som kriminell i juridisk mening. Detta trots att 400 medlemmar och officiella anhängare till klubben dömts för 2 800 brott i Sverige, enligt en kartläggning från Kalla Fakta i TV4.

– Det blir problem eftersom vi måste leta efter konkreta brott som personerna begår och inte kan arbeta mot dem som grupp, säger Lars Öjelind på Rikskriminalpolisen till TT.

Enligt svensk lagstiftning finns inga kriminella organisationer. Hells Angels skyddas av föreningsfriheten.

– Men i vår värld är det en kriminell organisation, det tycker även domstolarna, säger Lars Öjelind.

Ett förbud mot organisationen hade enligt honom underlättat arbetet mot kriminaliteten.

– Domaren i en rättssal kan till exempel inte förbjuda åhörare från att bära västar, men blotta närvaron av de här personerna påverkar vittnen och målsägande, vilket skapar en rättsosäker miljö. Klubben skulle även få svårt att etablera klubbhus.

Lars Öjelind är inte förvånad över antalet domar.

– Gängproblematiken är oroande, men det här är kriminella personer vars hela tillvaro går till att planera och begå brott. Oavsett vilka grupper man skulle titta på som lever så skulle man få liknande siffror.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.