Svårsläckt brand – boende uppmanas att stanna inne

Publicerad

Boende i Sandvikens kommun uppmanas hålla sig inomhus efter att en svårsläckt brand utbrutit på en torvtäkt i närheten av Årsunda. 

Räddningstjänsten är på plats med flera styrkor och varnar för spridningsrisk.

– Vi har timmar av arbete framför oss, säger Jens Walldorf vid Gästrike räddningstjänst.

Det var strax efter klockan 13 på söndagseftermiddagen som räddningstjänsten i Gästrikland larmades om en gräsbrand intill väg 272 söder om Årsunda i Sandviken. 

Branden uppges på söndagseftermiddagen vara över 300 gånger 300 meter stor, men ska just nu inte vara i närheten av några byggnader.

– Den är väldigt svårsläckt och det brinner mycket. Vi har styrkor från flera stationer på plats och en helikopter är på väg, säger Jens Walldorf, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Har gått ut med ett VMA

På grund av den kraftiga rökutvecklingen har räddningsledaren nu gått ut med ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – om att alla i området att ska gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 

Just nu vet räddningstjänsten inte hur branden kan ha uppstått.

– Det har varit torrt ute och blåser mycket, så det har gått fort när branden väl har tagit sig. Vi har timmar av arbete framför oss, säger Jens Walldorf.

På söndagskvällen meddelande Gästrike räddningstjänst att branden nu är släckt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag