Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret: Paprika kommer inte att spara miljoner

Bilden på blädderblocket på Sös fick stor spridning i sociala medier.
Foto: Stockholms sjukvårdsupprop / Instagram
Maria Sjöstrand, verksamhetsområdeschef för Sös kvinnosjukvård.
Foto: SVT / SVT
Sös.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Tove Broheden, barnmorska på Kvinnokliniken.
Foto: privat / Privat

Sparförslagen på kvinnokliniken på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm har väckt skarp kritik i sociala medier.

Nu sitter en ny lista uppe – med priser på vad som kostar under en förlossning. 

”Man känner sig förlöjligad och förminskad. Vi får, i olika informationskanaler, ständigt höra att vården kostar för mycket och att vi måste spara in på småsaker. Men jag känner att det är nog nu. Nu räcker det”, skriver barnmorskan Tove Broheden i ett mejl.

För drygt två veckor sedan ombads personalen på Sös att komma med besparingsförslag.

”Bädda snittsäng med endast plast” och ”ta bort handskar från toaletten” skrevs upp på ett stort blädderblock. En bild på förslagen har fått stor spridning på sociala medier.

– Det känns ovärdigt för oss och det känns ovärdigt för de kvinnor som kommer till oss för att föda barn, har barnmorskan Tove Broheden tidigare sagt till Expressen.

Blädderblocket ersatt med lista över kostnader

Prislistan sitter uppe på Kvinnokliniken.
Foto: privat. / privat.

Sedan dess har blädderblocket med sparförslag ersatts med en lista över kostnader vid en förlossning. Tove Broheden tycker att sjukhusledningen gömmer sig bakom formuleringar om att medarbetarna bjuds in till diskussion. I ett mejl till Expressen skriver hon:

”Vi är duktiga, lojala medarbetare som gör som vi blir tillsagda. Eftersom det inte finns något att spara på är det väldigt små förändringar som vi kommer på. Alltså står vi och räknar bindor och underlägg i det patientnära arbetet. Eller föreslår att vi ska ta bort pålägg på mackan. Tänk om frågan i stället hade formulerats: 'Vad krävs för att vi ska kunna bedriva en säker och värdig vård för våra födande kvinnor? Vad behöver vi?'”

Hon anser att cheferna måste stå emot sparkrav. 

”Som chef måste man väl kunna stå upp för sin personal och säga 'Vi kan inte spara mer pengar och det är heller inte personalens ansvar att lösa klinikens sparbeting' Men den som sätter ner foten blir antagligen inte långvarig på sin post. Ingen vågar säga att det inte går att bedriva vård med en undermålig budget”, skriver hon. 

Sös kvinnoklinik tvingas spara

Tanken med förslagen på blädderblocken från början var att samla in idéer från personalen, enligt Maria Sjöstrand, verksamhetsområdeschef för Sös kvinnosjukvård.

– Vi vet att vi har jättemånga kloka och engagerade medarbetare som ofta kommer med förslag på förändringar eller förbättringar. Vi vill öppna upp för att de ska komma med förslag, säger hon till SVT.

Avdelningen dras med ett budgetunderskott på 72 miljoner. Orsaken är bland annat en stor felfakturering under 2019.

– Vi jobbar jättehårt på många plan nu och de stora förändringarna som vi ser är hur vi kan organisera oss bättre, använda våra lokaler på bättre sätt eller arbeta effektivare tillsammans, säger Maria Sjöstrand i Morgonstudion.

Kommer inte spara in på paprikorna

Samtidigt går Region Stockholm som helhet plus 5,8 miljarder kronor – pengar som ska sparas till en framtida buffert.

Maria Sjöstrand förstår att besparingarna i det läget väcker starka reaktioner. Men det ska, enligt henne, inte påverka den vård som ges till de födande kvinnorna.

– Det här som handlar om paprikor på mackorna, det är inte det som kommer att spara några miljoner. Det är inte heller det vi kommer dra in på nu utan vi tittar på ett större plan och strukturella förändringar, säger Maria Sjöstrand.

Födde barn med covid – när hon låg i koma

Först tre månader efter förlossningen kunde Kelsey Townsend i USA träffa sitt barn för första gången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.