Danmark, Norge, Island och Irland har tillfälligt pausat all användning av Astra Zenecas vaccin.
Norska läkemedelsverket tog beslutet efter rapporter om fyra misstänkta blodproppar i landet efter vaccinering. Det fick irländska myndigheter att pausa användningen ”som en försiktighetsåtgärd” under söndagen.
Varken EU:s läkemedelsmyndighet EMA eller något av länderna har kunnat dra några slutsatser om det beror på vaccinet.
Läkemedelsverket i Sverige har fått in 6 rapporter om ”någon form av blodpropp eller misstanke om blodpropp”, för personer vaccinerade med Astra Zenecas vaccin, till och med i fredags. De har fått in 9 fall för Pfizers vaccin, och inga för Modernas.
Så många har vaccinerats
I Sverige har ca 517 000 individer fått Pfizer/BioNtechs vaccin
153 000 individer har fått Astra Zenecas vaccin
Cirka 53 000 har fått Modernas vaccin
Källa: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten
Läkemedelsverket: Inget samband i nuläget
”Utifrån de data som hittills gått igenom ser vi inte att antalet fall av misstänkt blodpropp hos vaccinerade är högre än vad som ses i den allmänna befolkningen - vilken är en slutsats som gäller både på nationell nivå och som den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterat på EU-nivå.”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket i ett mejl.
Fyra av fallen som gäller Astra Zeneca är konsumentrapporter som inte bekräftats av sjukvården.
”Sammanfattningsvis är Läkemedelsverkets och EMA:s slutsats i nuläget att inget talar för att vacciner har orsakat blodpropparna. Detta är dock något som kan komma att omvärderas i takt med att nya data tillkommer.”, skriver enhetschefen Veronica Arthurson.
Till och med i torsdags hade det i Europa rapporterats in 30 fall av någon typ av blodpropp bland de cirka 5 miljoner människor som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, enligt Läkemedelsverket.
I flera länder har det också kommit rapporter om hudblödningar som liknar blåmärken. Det kan vara ett tecken på ett nedsatt antal blodplättar vilket kallas för trombocytopeni. EMA:s säkerhetskommitté PRAC och EMA tittar just nu närmare på det, enligt Läkemedelsverket.
Till och med i fredags hade Läkemedelsverket fått en ett allvarligt fall hos en kvinna i 60-årsåldern som fått Astra Zenecas vaccin.
Astra Zeneca svarar på söndagen i ett pressmeddelande att det inte finns någon förhöjd risk för att drabbas av blodpropp med vaccinet. De uppger att de fall som upptäcks är lägre bland de miljoner personer som vaccinerat sig, än vad som kan förväntas bland människor i vanliga fall.
”En genomgång av data från mer än 17 miljoner personer som vaccinerat sig i EU och Storbritannien visar inte på någon förhöjd risk”, står det i pressmeddelandet.