Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret om blodproppar – inte fler än vanligt

Sverige överväger att ge människor enbart en dos vaccin.
Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.
Foto: JEANETTE HÄGGLUND
Läkemedelsverket ser inga tecken på att de enstaka fall av blodproppar som upptäckts har med Astra Zenecas vaccin att göra.
Foto: ANDREEA ALEXANDRU / AP TT NYHETSBYRÅN
Andelen fall med blodproppar är i linje med andelen i den allmänna befolkningen, är Läkemedelsverkets besked.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Sko

Läkemedelsverket har fått in sex rapporter om någon form av misstänkt blodpropp för personer som fått Astra Zenecas vaccin – och nio fall vad gäller Pfizer.

Men man ser ingen anledning att stoppa vaccinen.

”Utifrån de data som hittills gått igenom ser vi inte att antalet fall av misstänkt blodpropp hos vaccinerade är högre än vad som ses i den allmänna befolkningen”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket i ett mejl till Expressen.

Astra Zeneca vidhåller att vaccinet inte ökar risken för blodproppar.

”Omkring 17 miljoner personer i Storbritannien och EU har fått vaccinet, och antalet fall av blodproppar är lägre än de hundratals fall som förväntas i den allmänna populationen”, säger företagets medicinske chef Ann Taylor i ett uttalande.

Danmark, Norge, Island och Irland har tillfälligt pausat all användning av Astra Zenecas vaccin.

Norska läkemedelsverket tog beslutet efter rapporter om fyra misstänkta blodproppar i landet efter vaccinering. Det fick irländska myndigheter att pausa användningen ”som en försiktighetsåtgärd” under söndagen.

Varken EU:s läkemedelsmyndighet EMA eller något av länderna har kunnat dra några slutsatser om det beror på vaccinet. 

Läkemedelsverket i Sverige har fått in 6 rapporter om ”någon form av blodpropp eller misstanke om blodpropp”, för personer vaccinerade med Astra Zenecas vaccin, till och med i fredags. De har fått in 9 fall för Pfizers vaccin, och inga för Modernas.

Så många har vaccinerats

I Sverige har ca 517 000 individer fått Pfizer/BioNtechs vaccin

153 000 individer har fått Astra Zenecas vaccin 

Cirka 53 000 har fått Modernas vaccin


Källa: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten

Läkemedelsverket: Inget samband i nuläget

”Utifrån de data som hittills gått igenom ser vi inte att antalet fall av misstänkt blodpropp hos vaccinerade är högre än vad som ses i den allmänna befolkningen - vilken är en slutsats som gäller både på nationell nivå och som den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterat på EU-nivå.”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket i ett mejl.

Fyra av fallen som gäller Astra Zeneca är konsumentrapporter som inte bekräftats av sjukvården.

”Sammanfattningsvis är Läkemedelsverkets och EMA:s slutsats i nuläget att inget talar för att vacciner har orsakat blodpropparna. Detta är dock något som kan komma att omvärderas i takt med att nya data tillkommer.”, skriver enhetschefen Veronica Arthurson.

Till och med i torsdags hade det i Europa rapporterats in 30 fall av någon typ av blodpropp bland de cirka 5 miljoner människor som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, enligt Läkemedelsverket. 

I flera länder har det också kommit rapporter om hudblödningar som liknar blåmärken. Det kan vara ett tecken på ett nedsatt antal blodplättar vilket kallas för trombocytopeni. EMA:s säkerhetskommitté PRAC och EMA tittar just nu närmare på det, enligt Läkemedelsverket. 

Till och med i fredags hade Läkemedelsverket fått en ett allvarligt fall hos en kvinna i 60-årsåldern som fått Astra Zenecas vaccin.

Astra Zeneca svarar på söndagen i ett pressmeddelande att det inte finns någon förhöjd risk för att drabbas av blodpropp med vaccinet. De uppger att de fall som upptäcks är lägre bland de miljoner personer som vaccinerat sig, än vad som kan förväntas bland människor i vanliga fall.

”En genomgång av data från mer än 17 miljoner personer som vaccinerat sig i EU och Storbritannien visar inte på någon förhöjd risk”, står det i pressmeddelandet.

Se mer:

Efter många återbud vid vaccinering i Långsele i veckan vände sig vaccineringspersonalen till den lokala Ica-butiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.