Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret från Svenonius efter svidande kritiken

Nicole Silverstolpe om barnmorskekrisen.
Irene Svenonius, M, finansborgarråd i Region Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
I fredags krävde oppositionsrådet Aida Hadzialic (S), finansregionrådet Irene Svenonius avgång.
Foto: Paul Hansen/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den senaste tiden har varit dramatisk inom Stockholms förlossningsvård.
Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste tiden har varit dramatisk inom Stockholms förlossningsvård.

Många barnmorskor har sagt upp sig – bland annat i direktsändning – samtidigt som oppositionsrådet kräver finansborgarrådets avgång.

– Jag tar ju barnmorskornas rop på hjälp på största allvar, säger Irene Svenonius (M).

Barnmorskor lämnar förlossningsklinikerna i Stockholm, efter det som de beskriver som en outhärdlig arbetssituation.

Förra veckan sa också de fyra cheferna för Södersjukhusets förlossning upp sig, och enligt verksamhetschefen beror det på svårigheten att bemanna.

Krisen har lett till kraftig kritik mot region Stockholm.

I fredags krävde oppositionsrådet Aida Hadzialic (S), finansregionrådet Irene Svenonius avgång på grund av det hon menar är en underfinansierad verksamhet.

Svenonius (M) hävdar nu att Hadzialic passar på att kräva det ”när hon får ett tillfälle” – och att hon är trygg med de resurser som tillförts förlossningsvården den senaste tiden.

– Jag skulle säga att det här handlar inte bara om pengar. Arbetsmiljö och den tuffa arbetssituationen hänger ihop med att vi måste bli mer attraktiva som arbetsgivare. Skulle det behövas ytterligare resurser så löser vi naturligtvis det.

Svenonius: ”Lyssnar”

I dagarna meddelade Region Stockholm att man tillsätter en förlossningssamordnare som ska komma med förslag på nya lösningar som nu kan göra skillnad i barnmorskornas arbetsmiljö.

– Vi har kommit till en plats när personalen helt enkelt inte orkar och kanske inte heller ser vilka lösningar som kan göra skillnad och då ska jag hjälpa till och samordna det här, sa samordnaren och barnmorskan Nicole Silverstolpe till Expressen i helgen. 

Men bemanningsproblemet är nationellt, och beror i Stockholm delvis på pensionsavgångar som man inte lyckats fylla upp, enligt Irene Svenonius.

– Barnmorskorna gör allt för de födande familjerna här och nu, samtidigt som vi lyssnar på barnmorskorna för att se till att förbättra deras situation så att de ska vilja stanna.

Se också:

Iréne Svenonius svarar på kritiken och avgångskravet som riktats efter krisen inom förlossningsvården.
Riktar kritik mot politiker: ”Tappat förtroendet"
Barnmorskor i Stockholm larmar om en ohållbar arbetssituation

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.