Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret efter kaoset: Så ska det inte vara

Sjuksköterskan Margarita Villalobos: ”Tror inget annat företag hade accepterat situationen”
Södersjukhuset har beslutat att avsluta stabsläget från i söndags. Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Södersjukhuset har beslutat att avsluta stabsläget från i söndags. Men det är fortfarande mycket trångt på sjukhuset – även i dag har patientsängar ställts ut vid mikrovågsugnar.

– Om det var sådant här kaos under en helg, hur ska vi klara en kris då?, säger sjuksköterskan Margarita Villalobos.

Vid lunchtid på söndagen valde Södersjukhusets ledning att gå upp i stabsläge, eftersom det inte fanns platser för alla patienter som behövde vård. Enligt uppgifter till Expressen har det rört sig om över 30 vårdplatser som saknats.

På måndagen meddelade sjukhuset att man avslutar beredskapsläget. Margarita Villalobos, sjuksköterska på lungavdelningen på Södersjukhuset säger att situationen fortfarande är svår.

– Vi har en patient som ligger i matsalen bakom en skärm i en hörna.

En läkare på akuten säger det är relativt lugnt där, men att läget just nu är tuffare ute på avdelningarna.

Personal oroas av coronaviruset

På måndagsmorgonen frågade Margarita Villalobos sina närmsta chefer hur sjukhuset skulle klara av en plötslig ökning av patienter, som till exempel vid ett utbrott av det nya coronaviruset i Sverige.

– Om det var sådant här kaos under en helg, hur ska vi klara en kris då? Det är redan personal som jobbar extra och täcker för varandra. Var ska de få folk ifrån? Vi är helt enkelt inte utrustade för en katastrof.

Hon får medhåll av Andreas Fischer, specialistläkare i kirurgi på Södersjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm. 

– Det är så uppenbart att belastningen är för hög, vi har ingen som helst beredskap. Det här har vi sagt länge. Det är bara se hur det se ut i Italien nu. Om coronaviruset kommer till Sverige, då kommer vi att få problem på riktigt.  

Margarita Villalobos berättar att avdelningen satt fram tre sängar i väntan på överbeläggning under måndagen.Foto: Privat
Multisjuka Ann Gryberg, 56, är ofta inlagd på Södersjukhuset. Hon har svagt immunförsvar och säger att hon valde att lämna sjukhuset när en sjuksköterska frågade om hon kunde ligga i ett dagrum med flera andra.Foto: Privat
En av de tillfälliga sängarna under måndagen.Foto: Privat
Margareta Villalobos, sjuksköterska på lungavdelningen, tror inte att Stockholm är tillräckligt rustat för ett eventuellt utbrott av coronaviruset.Foto: Privat

Andreas Fischer beskriver hur sjukhuset ofta är nära eller över en beläggning på 100 procent.

– Jag bedriver inte vård, utan en form av hotellverksamhet där man försöker pussla med ett sudokuspel. Man får ibland rulla sängarna någonstans där det finns ett ledigt utrymme. Det är oftare än ovanligt, skulle jag vilja säga.

Sjukhuset: ”Så ska det inte vara”

Under söndagen sa Södersjukhusets sjukhusdirektör Mikael Runsiö att platsbristen bland annat beror på att färdigbehandlade inte kan föras vidare till andra sjukhus tillräckligt snabbt, och på säsongsinfluensan.

På måndagen meddelade sjukhuset att de nu ska analysera situationen och dess orsaker vidare. 

– Så som läget har varit under helgen ska det absolut inte vara, varken för patienter eller för medarbetare, säger sjukhusdirektören Mikael Runsiö i ett pressmeddelande.

Till Dagens Nyheter säger Mikael Runsiö att patientsäkerheten går att upprätthålla, trots de anställdas beskrivningar av läget som ett kaos. Men att de borde agerat tidigare.

– Utan att rikta kritik åt någon så kan jag säga att beslutet borde ha tagits tidigare, säger Mikael Runsiö till tidningen.

Enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) fanns det lediga geriatriska platser för patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men Runsiö säger till DN att han inte visste var de lediga platserna exakt fanns.

Expressen söker Södersjukhuset för vidare kommentarer, som säger att de just nu skapar sig en bild över platsläget.

Södersjukhusets sjukhusdirektör Mikael Runsiö.Foto: Clas Fröhling/Fotogruppen Södersjukhudet

Patienten: ”Jag mår inte bra av det här”

Multisjuka Ann Gryberg, 56, får ofta lunginflammationer och brukar ligga inlagd på sjukhus varannan månad. Så var det också i helgen. Hon har svagt immunförsvar, och fick ett enkelrum. På söndagen kom en sjuksköterska in och frågade om hon kunde ta en säng i dagrummet.

– Jag fick en chock, men vad säger man? Jag är en sådan person som låter andra gå före. 

Hon beskriver läget på akuten ”som en amerikansk serie” med sängar på rader i korridorer och sjuksköterskor som sprang. Hon har läkare som känner henne på just Södersjukhuset. När hon tänker på framtiden brister rösten. 

– Det är inte mänskligt eller värdigt. Det här kommer ju göra att jag inte vill åka dit något mer, jag vet inte vad jag ska säga. Men jag mår inte bra av det här.

Hon beskriver hur hon kramade sjuksköterskan Margarita Villalobos när hon fick syn på henne.

– Då började jag gråta och sa att jag orkar inte mer. Hon har haft hand om mig så många gånger.

S-toppen om läget i Stockholmsvården

S-toppen kritisk mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.