Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret: Därför poserar Jan Emanuel i strumplästen

Flera nya namn till nättidningen – efter kaoset • Inför betalvägg.
Jan Emanuel Johansson poserar ihop med vänner på sin båt Granma.
Foto: Thomas Georgiou / Thomas Georgiou
Jan Emanuel Johansson är öppen med att han skulle säga ja om han fick frågan om att leda Socialdemokraterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Jag är inget klassiskt ministermaterial. Så är det”, säger han.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Jan Emanuel Johansson sa att han kan tänka sig att bli ny S-ledare och plötsligt fick en gammal bild på entreprenören nytt liv. 

På bilden, som sprids i sociala medier, poserar han ihop med vänner på sin yacht. Och många skämtar nu om att gruppen skulle kunna utgöra nästa regering. 

– Jag är inget klassiskt ministermaterial. Så är det, säger han. 

Bilden på en barbröstad Jan Emanuel Johansson ombord på sin yacht Granma vid Strandvägen tillsammans med fem andra tatuerade kraftkarlar har fått rejäl spridning i sociala medier. Efter att entreprenören meddelat att han står till Socialdemokraternas förfogande i deras jakt på en ny partiledare är det flera som använt bilden för att skoja om hur en framtida statsminister kan se ut. 

”Jan Emanuel när han presenterar vårbudgeten tillsammans med sina ministrar”, skriver användaren Andreas Lithander i ett inlägg som fått stor spridning. 

Fotografiet togs i juni i fjol och delades bland annat av Jan Emanuel Johansson själv. Thomas Georgiou är upphovsman till verket och arbetar för influencern och entreprenören Daki Savic som är vän med Jan Emanuel Johansson. Bilderna från dagen har använts i marknadsföring för Savics klädmärke och är också förklaringen till att de medverkande bär färgglada strumpor. 

– Det var lite av en spontan bild. Vi umgicks där vid Jan Emanuels båt. De åkte ut en vända och jag tog ett foto, säger Thomas Georgiou. 

Han är glad över att bilden nu fått nytt liv. 

– Det är kul att bilden fått spridning och används överallt. 

”Jag är vanlig”

Jan Emanuel Johansson tycker att de som skämtar om bilden har en poäng när hans image inte går ihop med bilden av vem som får flytta in i Sagerska huset: 

– Jag är inget klassiskt ministermaterial. Så är det. De människor som jag umgås med, men också företräder är ypperligt vanliga. Inget finfolk. Inga identitetspoliska finliberaler på Söder som dömer ut människor på deras utseende. Jag är vanlig. Sedan kan folk tycka att jag har en stor båt och säga att det inte är vanligt. Det stämmer. Men den båten har jag tjänat ihop till själv och det är precis så jag vill att Sverige ska vara.

Det har blivit en del skämt om bilden, men Jan Emanuel Johansson säger att han inte tar illa upp.

– Verkligen inte. Folk raljerar över att jag är en vanlig människa. Ja, så är det. Att det är många män på en bild, och att vi har fräckheten att inte vara tjocka. Nej, vi tränar. 

Den forna riksdagsledamoten har visserligen öppnat för att han är redo att ta sig an partiledaruppdraget, men samtidigt varit tydlig med att han inte ser att han skulle ha en realistisk chans att få frågan. Han har partibok, men har öppet deklarerat att han befinner sig i ”intern opposition” då han menar att partiet inte driver klassiskt socialdemokratiska frågor, utan går andra partiers ärenden till följd av januariavtalet. 

LÄS MER: Jan Emanuel skulle ersätta Stefan Löfven – om han fick 

Efter att Jan Emanuel Johansson sagt att han gärna skulle bli S-ledare har en del av hans 193.000 följare på Instagram hoppats att det ska bli verklighet. Han har dock fått förklara att det inte är så enkelt.  

– Det är många som uppfattat det som att man kan rösta på mig och att systemet funkar som i USA och undrar när de kan rösta på mig. Då har jag fått förklara hur det fungerar, säger Jan Emanuel Johansson. 

Jan Emanuel Johansson och politiken

Jan Emanuel Johansson, 47, är företagare, entreprenör och tidigare aktiv socialdemokratisk politiker.

Jan Emanuel Johansson blev känd för den breda allmänheten när han vann Expedition: Robinson år 2001.

Han valdes in i riksdagen för Socialdemokraterna under tidigt 00-tal och satt som ordinarie ledamot 2004-2006 samt 2009-2010. Däremellan satt han även tidvis som ersättare i riksdagen.

Jan Emanuel Johansson har inte haft några tyngre uppdrag för S sedan han lämnade riksdagen 2010, och meddelade 2013 att han skulle lämna politiken.

Jan Emanuel: Från riksdagsledamot till välfärdsmiljonär

Expressen har följt med i Jan Emanuels Lamborghini.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.