Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svårare influensa att vänta i vinter

Foto: LENA KATARINA JOHANSSON / FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN

Sverige har släppt på pandemirestriktionerna och folk har börjat återgå till mer normalt liv.

Det finns nu en farhåga att vinterns säsonginfluensa blir värre än vanligt då immuniteten är låg, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det finns en risk för att det blir en intensiv säsong, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till tidningen.

Sverige lyckades ducka förra årets säsongsinfluensa nästan helt och hållet. Något som till stor del kan tillskrivas de smittskyddsåtgärder som fanns på plats under vintern 2020 samt att allt färre personer rörde sig ute bland folk.

Totalt konstaterades endast 29 fall i fjol. Vanligtvis brukar det ligga på runt 8 000 till 14 000 registrerade fall under en normal säsong.

Låg immunitet bland befolkningen

Men när regeringen nu tagit bort samtliga restriktioner och Sverige återgått till ett mer normalt liv, efter 1,5 års coronapandemi, är immuniteten låg bland befolkning. 

Det är något som ökar risken för att årets säsongsinfluensa kan bli extra besvärlig, skriver DN.

– Det har varit väldigt låg aktivitet globalt under hela pandemin, vi har sett smittspridning men inga större utbrott. Säsongen har till exempel uteblivit helt i Australien under deras vinter, säger AnnaSara Carnahan vid Folkhälsomyndigheten till tidningen.

– Det här gör att det har gått en tid sedan många hade influensa och att vi därför har en lägre immunitet i befolkningen.

Köpt in speciellt vaccin

Det finns även indikationer på att årets influensastam kan drabba de äldre hårdare. Samtliga regioner runtom i landet har därför köpt in ett speciellt högdosvaccin för de som bor på särskilda boende.

– De är extra sårbara, har ofta underliggande sjukdomar och behöver ett extra skydd. Det här vaccinet har en bättre effekt, säger Carnahan.

Vaccinationerna av riskgrupperna kommer att börja den 9 november i år, och regionerna väntar sig en hög efterfrågan, skriver DN.

Nya rekommendationer om testning och vid symtom

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.