Svårare för syrier att få asyl i Sverige

Moderaterna föreslår uppstramning i invandringspolitiken.
Migrationsverket har ändrat sin bedömning av konfliktläget i Syrien och anser inte längre att det finns en ”generell risk för våld” i alla delar av landet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Beijer, rättschef vid Migrationsverket.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det kommer att bli svårare för personer från Syrien att få asyl i Sverige efter att Migrationsverket ändrat sin praxis.

Det finns inte längre en ”generell risk för våld” i alla delar av landet, enligt Migrationsverkets nya bedöming.

– Vi kommer att göra individuella bedömningar av enskilda personers skyddsbehov, säger Fredrik Beijer, rättschef vid Migrationsverket, till Ekot.

Migrationsverket bedömer inte längre att alla som invandrar till Sverige från Syrien har skyddsbehov.

Trots att det åtta år långa inbördeskriget fortfarande rasar i landet så har konfliktnivån i några syriska provinser sjunkit.

Personer med hemvist i dessa provinser bedöms därför inte riskera att ”drabbas av urskillningslöst våld”, skriver Migrationsverket på sin hemsida.

Från och med i dag kommer Migrationsverket att göra bedömningar utifrån var i Syrien en asylsökande kommer ifrån.

Ny bedömning av läget i Syrien

Sedan 2013 har Migrationsverkets praxis varit att alla från Syrien som söker asyl har rätt till skyddsbehov, men detta ändras nu efter en ny bedömning.

I sex av Syriens provinser, däribland Aleppo, Idlib och Raqqa, är risken för att civila drabbas av ”urskillningslöst våld” fortfarande så hög att det är skäl för asyl.

I övriga delar av Syrien, inklusive området kring huvudstaden Damaskus, finns inte längre en sådan generell risk, säger Migrationsverket i dag.

Ny praxis gäller endast asylsökande

Syrier är den största gruppen asylsökande i Sverige och sedan inbördeskrigets början år 2011 har 115 000 beviljats asyl.

Beslutet att ändra praxis kommer inte att påverka de som idag beviljats asyl utan det gäller enbart nya sökande, säger Fredrik Beijer, rättschef vid Migrationsverket, i ett uttalande.

– De som redan är här i Sverige och som har fått skyddsstatus som flykting eller alternativt skyddsbehövande behåller den statusen. 

– De behöver inte ange nya asylskäl när de ansöker om förlängt uppehållstillstånd, om skälen är desamma som tidigare, säger Fredrik Beijer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.