Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt: "Ett tal som jag höll där och då"

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt internationellt toppjobb.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Fredrik Reinfeldt har nu fått sitt första internationella toppjobb och ska hjälpa 49 av världens regeringar med öppenhet och transparens. 

I en stor intervju för Expressen berättar han också om året som gått – och svarar på kritiken efter sitt "öppna era hjärtan"-tal i valrörelsen.

– Det kan man inte översätta ett drygt år senare till den situation som nu är.

Kontoret ligger bara ett stenkast från Socialdemokraternas partihögkvarter i centrala Stockholm. Men Fredrik Reinfeldt väljer i stället att säga att det ligger nära Bonnierförlagen, som i höstas gav ut hans bok "Halvvägs".

Kontoret delar han med mamma Birgitta Reinfeldt och lillebror Magnus Reinfeldt. Och där finns också sonen Gustaf Reinfeldt, sociala medier-ansvarig i pappas bolag.

Den tidigare statsministern väljer att ta emot Expressen för att berätta om det internationella toppjobbet som han just blivit utsedd till. Fredrik Reinfeldt ska leda organisationen EITI, ett internationellt samarbete som för samman regeringar, företag och civilsamhälle med syftet att skapa transparens, uppföljningsansvar och standarder för ersättningar kopplade till olja, naturgas, kol och mineraler.

– Det känns jättebra. Det har varit en lång och gedigen process, konstaterar han.

Styrelsemöte i Kiev

Redan i våras fick han frågan, men det var först i torsdags kväll som han formellt valdes när den avgående styrelsen träffades i Ukrainas huvudstad Kiev. Totalt hade över 140 personer nominerats till jobbet, enligt Reinfeldt.

– Jag träffade nomineringskommittén i London för en vecka sedan, på en anställningsintervju. Det var en intressant erfarenhet. Som med alla toppjobb är det en betydande process.

Han tillträder formellt i februari, under en konferens i Perus huvudstad Lima. Sedan väntar många resor över hela världen.

– 49 länder är representerade, med stor dominans i Afrika.

Ett av hans uppdrag blir att hålla kontakt med presidenter och premiärministrar.

– Den internationella storpolitiken. Detta organ rapporterar till G8 och har varit centralt i mycket av världspolitiken, säger han själv.

Öppen värld

Fredrik Reinfeldt har sedan han slutade som statsminister valt att hålla dagspolitiken på avstånd. Han vill inte kommentera sin efterträdare och inte heller aktuella politiska frågor. Men när han får frågan om han håller fast vid sin mycket uppmärksammade vädjan till svenska folket, om att "öppna era hjärtan", i valrörelsen förra året, blir svaret:

– Jag har resonerat så att det är ett tal som jag höll där och då, baserat på vad vi då fick reda på. Det var ett sätt att berätta för svenska folket att jag, min regering och mitt parti visste detta och förberedde Sverige för hur vi kunde göra något åt det.

– Det kan man inte översätta ett drygt år senare till den situation som nu är. Det är andra som har tagit över och som nu har ansvar efter mig. Det jag dock vill fortsätta vara verksam för är en öppen värld, en värld som tror på att människor och religioner ska blandas, och som tror att det i den blandningen uppstår de bästa och mest utvecklade samhällen, där vi känner tolerans, respekt och nyfikenhet inför varandra.

Så sent som i går riktade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé hård kritik mot den förra partiledningen. Ni borde ha hanterat migrationen på ett bättre sätt, hävdar han. Håller du med om det i dag?

– Jag har den största respekt för Tomas Tobé, och jag hjälper och pratar med Anna Kinberg Batra när hon eftersöker det stödet eller den hjälpen utifrån hur det passar för henne. Jag är väldigt nöjd med den relationen till det parti som jag har tjänat väldigt länge och som jag kommer att göra allt jag kan för att hjälpa också i framtiden.

Öppnar för fler böcker

Fredrik Reinfeldt öppnar för att skriva fler böcker framöver och berättar att "Halvvägs" nu har sålt i över 40 000 exemplar.

– Där är jag inte ännu, men jag tyckte det var roligt att skriva.

Året är snart slut. Hur skulle du sammanfatta 2015?

– För världen har det varit ett mycket turbulent år. I grunden är väldigt mycket på väg i rätt riktning i världen. Vi trycker tillbaka världsfattigdomen, världsbefolkningen växer på ett sätt som vi inte trodde skulle vara hållbart men som ändå går i rätt riktning. Men i denna värld har det varit ett orosår, och det följer väldigt mycket av att vi har spänningar mellan religioner och inom religioner, vi har spänningar i Europas närhet som leder till migration och krig. Det är klart att vi har svårt att hitta gemensamma svar på detta.

– Det är viktigt att i den tiden stå upp för eller arbeta för olika organisationer eller sammanslutningar som möjliggör förbättringar, det är så jag har resonerat när det gäller det här transparensinitiativet. Det är en viktig beståndsdel, att få ner spänningar i länder som ofta handlar om oro för korruption, om spänningar mellan olika befolkningsgrupper och religioner.

Just nu pågår klimattoppmötet i Paris, hur ser dina förhoppningar på världens ledare ut?

– Det svåra är att vårt fossilberoende fortfarande är 80 procent, när vi ser till hela energiförsörjningen. Det är därför det är viktigt att hålla koll på hur de enorma resurserna faktiskt används. Sen har vi lärt att användandet av fossila bränslen har en klimatpåverkan och att vi måste ställa om. Det är viktigt att hela världen gör det, och att vi kan göra det genom en gemensam överenskommelse. Det är det vi hoppas att vi kommer att se.

Hade du inte själv velat sitta med vid förhandlingsbordet i Paris och bli historisk?

– Haha, jag önskar dem all lycka naturligtvis med att få fram det här avtalet. Jag var ju med vid förra tillfället. Jag ska nu hitta andra fora, också i internationella sammanhang, delvis kopplade till den här problematiken. Hur vi hanterar resurser från fossila bränslen är en ödesfråga för många länder. Vi ska vara klara över att för många länder är inkomsterna från den fossila bränsleförsäljningen helt avgörande för statsfinanserna. Det påverkar om det blir skolgång, om det finns välfärdssystem och resurser i samhället att utveckla andra sektorer. Då är det viktigt att det sköts på ett rättvist sätt som kommer hela befolkningen till del.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.