Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarar Fridolins kritk: "Vänsterpopulism"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson bemöter Gustav Fridolins (MP) hårda kritik: "Är inget annat än vänsterpopulism".

GÖTEBORG. I sitt öppningstal på Miljöpartiets kongress riktade Gustav Fridolin hårda ord mot Moderaterna.

Nu bemöter partisekreteraren Kent Persson kritiken.

– Det här är inget annat än vänsterpopulism när den är som allra sämst, säger han.

När språkröret Gustav Fridolin talade på Svenska Mässan i Göteborg fick han stående ovationer. Medlemmarna applåderade starkast när attackerna mot alliansen och Moderaterna var som hårdast.

Kent Persson, partisekreterare för M, reagerar på Gustav Fridolins tal i vilket han själv fick ta emot en käftsmäll för att han i SVT tidigare sagt att miljö och feminism inte är "stora frågor".

– Det är givetvis viktiga frågor men ska man ha råd att satsa på både klimat och jämställdhet så måste vi sätta ännu fler människor i arbete. Det vi nu ser är att Miljöpartiet tydliggör sin ställning i svensk politik som ett vänsterparti. De uttalar sig mot tillväxt och prioriterar arbetstidsförkortning som skulle kosta 155 miljarder kronor att genomföra, säger han.

Kostar 155 miljarder

Moderaterna har låtit riksdagens utredningstjänst, Rut, räkna på hur stort skattebortfallet skulle bli om 35-timmars arbetsvecka infördes. Notan landar på 155 miljarder kronor. Miljöpartiet menar att siffrorna är missvisande då de i ett första steg endast vill införa arbetstidsförkortning för kvinnor inom vården - alltså inte för alla.

Men Kent Persson menar att det ändå är denna siffra som bör användas.

– Även Konjunkturinstitutet har räknat på dessa siffror. Det blir en tydlig konflikt i valrörelsen där vänsterpartierna och Socialdemokraterna går till val på höjda skatter, förkortad arbetsvecka och en tillväxtfientlig politik. När vi i stället behöver förstärka tillväxten för att kunna få fram mer pengar för att anställa fler sjuksköterskor och lärare.

I sitt tal menade Gustav Fridolin att Moderaterna gör utredning efter utredning kring klimatpolitiken men det saknas handlingskraft. Detta trots att Carl Bildt redan för 20 år sedan lade en motion för att minska växthuseffekten.

"Får kritisera oss på bättre saker"

– Man får nog kritisera oss på bättre saker än en motion från 1994 om man vill ha något att komma med. Det visar på att det är rätt tom retorik som Miljöpartiet kommer med. Den breda svenska medelklassen har starka skäl att vara oroad för framtiden om vi får ett regeringsskifte. Det skulle drabba familjerna hårt men det skulle också drabba jobben hårt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.