Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svårt läge på basen – 2000 gravida fast

Evakuerades från Afghanistan – födde i lastutrymme på flygplan
Bilder före och efter på flygbasen Ramstein.
Evakuering från Kabuls flygplats.
Foto: SENIOR AIRMAN TAYLOR CRUL / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tillfälliga flygbasen Ramstein skulle fungera som en snabb genomfart för evakuerade från Afghanistan innan de kunde fortsätta till USA. 

Men nu har det gått veckor – 10 000 personer ryms nu där varav 2 000 är gravida kvinnor – och flera barn har fötts på basen. 

Läget är ”ansträngt”, uppger en källa till CNN

Ramstein, som ligger i södra Tyskland, är en av de största amerikanska flygbaserna utanför USA och har blivit central i evakueringen från Afghanistan efter talibanernas övertagande. 

Flygbasen ska rymma 10 000 personer och i nuläget bor även kring 2 000 gravida kvinnor där. Sedan evakueringen har 22 barn fötts på flygbasen och siffran väntas stiga. 

De nyfödda kräver stora ansträngningar av personalen, säger två källor till CNN. 

– En av våra största problem har varit våtservetter och bröstmjölksersättning, säger Andrew Landers, chef på Landstuhl Medical Center, till CNN

Sover i minusgrader 

Enligt avtalet mellan USA och Tyskland skulle de evakuerade endast skulle vara på basen i tio dagar för undersökningar och bokföring. Men nu har människorna varit där i flera veckor och resan till USA kommer dröja ytterligare efter att ett mässlingfall har konstaterats på basen. 

Dessutom är det nästan minusgrader om nätterna på flygbasen och temperaturerna sjunker. Endast två tredjedelar av de hundratals provisoriska tälten är uppvärmda i dagsläget, uppger en källa till CNN.

Tälten är uppförda på basens taxi- och parkeringsplatser och det råder brist på generatorer.  ”En tillfällig humanitär stad” skriver flygbasen på Twitter. 

https://twitter.com/RamsteinAirBase/status/1434496533731414019?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1434496533731414019%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2021%2F09%2F24%2Fpolitics%2Framstein-airbase-afghan-refugees%2Findex.html

Flera sjukdomsfall 

Sedan afghanerna började anlända i slutet av augusti har man registrerat nio coronafall. Därtill har påssjuka, vattkoppor, norovirusfall och malaria konstaterats på basen. 

Ändå var det inte förrän mässlingsfallet som amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC pausade evakueringsflygen från Europa tills alla har vaccinerats – om ungefär tre veckor. 

Men situationen börjar samtidigt normaliseras på basen. Bland annat har en barberare öppnat provisorisk salong, efter att en del afghaner var ”väldigt oroade över att de började se ut som talibaner”, enligt en källa till CNN. Man har även infört wifi-anslutning så att boende kan ha kontakt med familjemedlemmar. 

– Det är fortsättningsvis en gemensam överenskommelse att flygbasen Ramstein kan användas som en transitpunkt för evakuerade från Afghanistan under en begränsad tid på väg till USA. Vi är säkra på att flygoperationerna kan återstarta snart, säger en talesman vid ambassaden till CNN. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.