Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svantesson, M, kräver mindre bistånd: Omvärldens förändras

Moderaterna vill överge enprocentsmålet för det svenska biståndet.Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: AP / Copyright 2017 The Associated Press. All righ
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill överge enprocentsmålet för det svenska biståndet.

Förslaget skulle innebära att det svenska biståndet skulle med minska med 16 miljarder kronor under de närmaste fyra åren. 

– I år blir biståndet 50 miljarder kronor. Det innebär att Sverige satsar dubbelt så mycket på bistånd som på polisen. Med vårt förslag blir genomsnittet för de här fyra åren 42,5 miljarder, säger Elisabeth Svantesson, till Dagens Nyheter. 

Det är inför Moderaternas partistämma senare i höst som partiet har tagit fram ett förslag som innebär att Sverige ska överge enprocentsmålet för det svenska biståndet. 

I stället vill Moderaterna ha en utgiftsram på biståndet på 170 miljarder kronor under åren 2021-2024. 

– På 20 år har biståndet tredubblats. För 20 år sedan var försvarsbudgeten tre gånger så stor som biståndsbudgeten. Nu är de ungefär lika stora. Allt handlar om att prioritera. Vi ska hjälpa människor i världen, men vi behöver också se till att vi kan prioritera de behov vi har i Sverige, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, till DN. 

Med den nya utgiftsramen skulle det svenska biståndet ligga på 0,73 procent av bruttonationalinkomsten, vilket är en bit under enprocentsmålet. 

Elisabeth Svantesson: Omvärlden förändras

Moderaterna har tidigare förslagit att Sverige ska dra ner biståndet. Förra hösten föreslog de en neddragning med 1,2 miljarder kronor.

Men den här gången är det mycket mer. 

– Vi ser att Sverige är en stor givare. Men omvärlden förändras och även Sverige förändras. Vi har stora problem på hemmaplan med trygghet och välfärd. Det gör också att vi behöver prioritera på ett annat sätt här hemma, säger Elisabeth Svantesson till Dagens Nyheter.

”Finns en poäng”

Vilken del av biståndet som pengarna ska dras ifrån, vill Moderaterna inte svara på, utan hänvisar till partistämman i höst.

Men Elisabeth Svantesson säger till DN att ”det finns en poäng” med att lägga pengarna på färre projekt. 

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna också argumenterat emot enprocentsmålet. Nu ställer sig Moderaterna också i den skaran, men resten av partierna är för enprocentsmålet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.