Svantesson: Invandringen vi har nu är inte lönsam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ANDERS WIKLUND/ TT / NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En stramare syn på invandring och integration.

Det förklarade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i förra veckan att partiet ställer sig bakom.

I SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen konstaterade hon vidare:

– Det handlar mycket att vi sett att det finns många problem att lösa. Vi måste ha ordning och reda i immigrationspolitiken.

I  söndagskvällens ”Agenda” i SVT intervjuades Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson om partiets allt tuffare tag mot invandringen.

Det var i torsdags som Moderaterna deklarerade sin hårdare linje i frågan.


LÄS MER: M: ”Invandringen är inte lönsam” 


– Väljarna förstår att det både finns kostnader och intäkter men då ska man också vara ärlig och säga att den invandring som vi har just nu inte är lönsam, förklarade  Elisabeth Svantesson i förra veckan i DN.

Moderaterna anser att regeringen på ett tydligare sätt ska visa vad invandringen kostar Sverige. Partiet utesluter inte heller att det behövs ett asyltak.

Elisabeth Svantesson var tidigare arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Då uppmanade Reinfeldt svenskarna att öppna sina hjärtan. 

En stramare syn nu

Nu har partiet lagt om migrationspolitiken med en stramare syn på invandring och integration.

Enligt en beräkning som Moderaterna gjort med utgångspunkt i en tidigare forskningsrapport kommer kostnaderna för invandringen att uppgå till 40 miljarder kronor netto år 2018.

I ”Agenda” fick Elisabeth Svantesson frågan hur hon och partiet reagerar på kritiken från bland annat allianskollegan Centern, som menat att Moderaterna gör invandrare till kollektiva syndabockar.

– Vår intention är att vi ska få saker att fungerar bättre än de gör i dag. Man ska inte svartmåla, men man ska inte heller skönmåla utan beskriva som det är. Här har vi och Centern något skilda ingångar, men vi är överens om mycket, säger Elisabeth Svantesson.

”Ett noga orkestrerat angrepp på humanismen”

I lördagens Expressen skrev krönikören Alex Schulman en krönika med rubriken Sorg och skam, Ulf Kristersson.

”Det gick så otroligt fort, ett muller i fjärran och sen började de invandrarfientliga slagen vina i luften. Som ett noga orkestrerat angrepp på humanismen, ett blixtkrig mot den grupp människor som är den i särklass mest utsatta i vårt land”, konstaterade Schulman bland annat.

Mycket av intervjun med Elisabeth Svantesson handlade om en kampanjfilm från Moderaterna i Göteborg. En film som Schulman också nämnde i sin krönika:

”Filmen gör att jag ryser in i märgen, för insikten är att Sveriges näst största parti nu positionerar sig intill Sverigedemokraterna. Jag känner sorg och skam.”

Elisabeth Svantesson fick frågan om filmen ger en rättvis bild av Göteborg.

– Det är en bild av Göteborg. Vi vill visa att vi ser problem, och att vi har lösningar. Det saknar jag mycket  i debatten i dag. Vår intention är inte att göra invandrare till kollektiva syndabockar. Stora partier som vill ta ansvar måste kunna presentera lösningar.

”Sverige ska ta sitt ansvar”

I ”Agenda” konstaterades också att det nu finns några stora likheter mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– För mig är det viktiga att veta vad vi står för. Sverige ska ta sitt ansvar för att hjälpa en trasig värld, men att vi också måste se till att det fungerar hemma. För mig har det alltid varit en drivkraft att fler som kommer till Sverige snabbt kommer in i samhället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.