Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massvält hotar Nordkorea efter Kim Jong-Uns beslut

Under lördagen meddelade Nordkoreas statliga media att landet stramar åt sina gränser för att stoppa viruset.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Matpriserna har stigit kraftigt i Nordkorea de senaste veckorna.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea hotas av en svältkatastrof.

Matpriserna har stigit så dramatiskt de senaste veckorna att priset på ett kilo ris överstiger den genomsnittliga månadslönen för statligt anställda, rapporterar Express.

Det råder redan stor brist på många matvaror i landet på grund av Kim Jong-Uns  beslut att stänga gränsen mot Kina i början av året.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Nordkorea har fortfarande inte rapporterat några bekräftade coronafall. Men pandemin har ändå fått katastrofala följder för landets invånare.

Det finns stor brist på många basala matvaror i Nordkorea sedan landets ledare Kim Jong-Un i januari beordrade att gränsen mot Kina skulle stängas för att förhindra spridningen av coronaviruset. Kim Jong-Un har också infört omfattande coronarestriktioner för till exempel fiskenäringen. I kombination med nedstängningen av flera städer har detta fått svåra ekonomiska konsekvenser för många invånare. 

Svältkatastrof pågick i fyra år

Staten hade tidigare låst priset på vissa basala matvaror som exempelvis ris, men så är inte längre fallet. Det har inneburit en dramatisk prisökning. Sedan mitten av november har priset på ett kilo ris i Nordkorea stigit från 4 000 won, motsvarande 37 kronor, till det dubbla enligt Radio Free Asia. Den genomsnittliga månadslönen för en statligt anställd i landet är 4 000 won. Många har därför inte råd att ordna mat till sin familj.

– I staden Chongjin stiger matpriserna varje dag på marknaderna. De kraftiga prisökningarna gör många oroliga, säger en boende i Hamgyong-provinsen i nordöstra Nordkorea som Radio Free Asia talat med.

Nordkorea drabbades senast av massvält mellan 1994 och 1998 i vad som har kallats ”den svåra marschen”. På grund av Nordkoreas slutenhet har uppgifterna om hur många som dog under svältkatastrofen varierat från 240 000 upp till 3,5 miljoner.

Asienkännaren om corona i Nordkorea: ”Total skräck”

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.