Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVA varnar för virus – lamm och kalvar föds döda

Kalvar och lamm föds döda med vridna nackar, vattenskallar och krokiga ben.

Schmallenbergviruset går hårt åt idisslares foster och nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för risk för ett nytt utbrott.

– I dagsläget ser vi att det finns en risk för nya utbrott och vi uppmanar djurägare att vara observanta. Föds det missbildade kalvar i besättningen bör man kontakta sin lokala veterinär för provtagning, säger Dinah Seligsohn, biträdande statsveterinär på SVA till lantbrukstidningen ATL.

Viruset kan spridas via svidknott och fick sitt namn efter den tyska staden Schmallenberg, där det först upptäcktes. Åren 2012–2013 spreds det i stora delar av Sverige, men nu är immuniteten sannolikt borta.

Sedan slutet av förra året har viruset identifierats hos ett missbildat lamm och en kalv i Sverige. Dinah Seligsohn säger till tidningen att SVA har fått signaler från veterinärer i fält som stött på ytterligare misstänkta fall, framför allt i södra Sverige.

Vuxna djur som infekteras får bara lindriga symptom eller inga alls och enligt SVA är det inte sannolikt att viruset utgör någon hälsorisk för människor. Om moderdjur bland idisslare infekteras i början av dräktigheten kan däremot fostret skadas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.