Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Suzie, 1, ett slagträ i bittra bråket om Gula västarna

Ettåriga Suzie har redan tillbringat halva sitt liv med att sova utomhus, i tågstationer eller där hennes föräldrar kan värma sig. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Gula västar från Italien demonstrerade i Nice på lördagen. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Under gårdagens protester i Paris förlorade en demonstrant ena handen när en kravallgranat exploderade. Foto: TENANI SERGE/AVENIR PICTURES/ABACA / STELLA PICTURES/
Luigi Di Maio, Femstjärnerörelsens ledare och Italiens premiärminister, ger Gula västar i Frankrike sitt stöd. Foto: ANDREW MEDICHINI / AP / TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron, Frankrikes president, kallade genast hem landets ambassadör från Rom. Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Menton/Vintimiglia. En demonstrant i Paris fick sin hand bortsprängd under de Gula västarnas trettonde protesthelg i Frankrike. 

Våldsamheter ägde rum över hela landet. Den här veckan skedde det mot bakgrund av en bitter diplomatisk kris med Italien där regeringen nu öppet stöder de Gula västarnas aktioner. 

Expressen reste till krisens kärna vid den fransk-italienska gränsen på Rivieran.

Enligt ögonvittnen på plats, citerade av bland annat Le Parisien, ska demonstranten ha rört vid en kravallgranat som träffat mannens ben. Granaten exploderade och slet bort stora delar av handen. 

Det skedde vid den franska Nationalförsamlingen när de Gula västarna försökte riva ned en palissad för att ta sig in i byggnaden. Andra hade urinerat mot palissaden innan polisen försökte skingra demonstranterna. 

Oroligheter förekom över hela landet med brända bilar, skadade poliser och demonstranter.

I Nice och vid den fransk-italienska gränsen blockerade polisen flera avfarter för att förhindra att Gula västar från de båda länderna sammanstrålade. 

Den italienska regeringen kastade sig i veckan in i den franska krisen, vilket orsakade en diplomatisk kris utan sin like sedan det andra världskriget. 

Det skedde efter att Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio, i dag vicepremiärminister, träffade en samling Gula västar i Frankrike. Han utlovade dem sitt fulla stöd – även logistiskt.

Polisen blockerade flera avfarter. Syftet: Hindra att gula västar från Frankrike och Italien sammanstrålade. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Kallade hem ambassadören

Att en framstående ledare i EU så aggressivt ger sitt stöd för en rörelse som vill avsätta presidenten med ofta våldsamma demonstrationer sågs i Paris som ett svek mot all god sed inom diplomatin.

Frankrike kallade genast hem sin ambassadör från Rom.

Men kärnan till krisen finns enligt många bedömare vid tågstationen i gränsstaden Ventimiglia. Där träffade Expressens team den ettåriga flickan Suzie i den kyliga natten. Hon har redan tillbringat halva sitt liv med att sova utomhus, i tågstationer eller där hennes föräldrar kan värma sig. 

Hon är ett slagträ i den nya diplomatiska krisen mellan Frankrike och Italien.

Utan att vare sig hon eller hennes föräldrar har bett om det. 

– Själv var jag i fängelse i Libyen och blev torterad. Min fru hade det också hemskt, säger pappan James, 24 år och visar upp ett stort sår på armen.

Vi träffas vid EU:s just nu mest infekterade gräns, på Rivieran.

 

James, 24, har suttit i fängelse i Libyen. Nu är han med sin fru och dottern Suzie vid tågstationen i gränsstaden Ventimiglia. Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

Familjen från Nigeria är bara några av de migranter som samlas i natten i vänthallen på stationen i Ventimiglia. En del sover på golvet, andra väntar på rätt tåg. Det tåg som kan föra dem in i Frankrike utan att stöta på en poliskontroll på den franska sidan. Det är ett lotteri med ofta låg chans till vinst.

– Jag har redan blivit arresterad och utvisad fem gånger, berättar Diaby Vahiba från Elfenbenskusten. Han är djupt irriterad på Frankrike, landet som en gång koloniserade hans hemland och gav honom det språk som han nu talar:

– Frankrike har koloniserat fjorton länder i Afrika, men nu stöter de bort oss! I Italien låter de oss vara, men inte i Frankrike. Det är dit jag vill, säger han. Runt omkring honom finns unga människor från alla möjliga länder: Afghanistan, Marocko, Nigeria och Algeriet… 

 

Migranter har samlats i vänthallen på tågstationen i Ventimiglia. Foto: KRISTOFER SANDBERG

”Klart brott mot asyllagen”

De har alla svårt att hålla värmen i den kyliga stationen där dörrarna är öppna mot rälsen.

Många av dem har tillbringat en kortare eller längre tid i Röda korsets läger i Ventimiglias industriförort, inklämt mellan några avspärrade kransleder och övergivna odlingar. Där får de sova i baracker eller i flyktingtält med möjlighet att få duscha och få mat. 

En mil därifrån, på den franska sidan av gränsen, finns inget liknande läger. Bara poliser.

– På den franska sidan finns ingenting för att hjälpa dem. Bara illegala ockupationslägenheter. Sedan 2015 använder sig Frankrike av antiterroristlagar för att mota bort migranterna. Det är ett klart brott mot asyllagen och rätten för minderåriga, säger Rafael Flichman, talesperson för den franska människorättsföreningen Cimade som hjälper migranter med att fylla i handlingar.

Frankrike har fått kritik för hur landet hanterar gränsen till Italien. Anklagelserna handlar om övertramp i asylrätten och om brysk behandling av de migranter – inklusive barn och havande kvinnor - som försöker ta sig in i landet, från Italien. 

Nu patrullerar franska poliser på tågen vid järnvägsstationen i Menton. I fredags kväll var det ett tjugotal poliser som bevakade tåget från Italien. Så har det inte alltid varit.

Ändringen skedde efter terrorattackerna i Paris 2015.

Röda korset har ett flyktingläger i Ventimiglias industriförort. Foto: KRISTOFER SANDBERG

”Frankrike stängde inte sina gränser”

Förra sommaren ställde Expressen frågan till den tidigare presidenten François Hollande om Frankrikes roll i italienarnas frustration över bristen på EU-solidaritet i migrationsfrågan och dess roll i framväxten av extremhögern. François Hollande avfärdade då all skuld i det som i dag har blivit en djup diplomatisk kris.

– Frankrike stängde inte sina gränser! Mot terrorattentaten som slog mot Frankrike 2015 och 2016 så upprättade vi ett antal kontroller vid gränsen så som EU tillät oss att göra. Vi tog ändå emot 100 000 asylsökande per år. 100 000! Det är många. Det är fel att säga att Frankrike lutade sig på sina grannländer, sade ex-presidenten François Hollande.

Den åsikten håller i dag inte många med om på den italienska sidan av gränsen. De italienare Expressen träffar tycker att Hollandes efterträdare Emmanuel Macron fortsätter på samma inslagna linje:

– Macron har hittat på förevändningar för att inte acceptera migranterna. I Italien har vi nästan 800 000 migranter, säger Rosa Cozzi, en pensionär som ofta diskuterar med de migranter som samlas nedanför hennes bostad i Ventimiglias centrum.

Rosa Cozzi diskuterar ofta med migranterna. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Det som i Italien upplevs som fransk egoism har blivit bränsle för den italienska extremhögern och populismen. 

I det italienska valet förra året fick den så kallade Femstjärnerörelsen under ledning av Luigi Di Maio 32 procent av rösterna. De allierade sig med extremhögern med Matteo Salvinis Lega Nord som fick 37 procent.

Rivaliserande partier

Det är två ganska omaka ytterlighetspartier. Båda partierna har profilerat sig som anti-etablissemang – innan valet. Problemet för båda är hur de ska fortsätta att kunna göra det i regeringsställning? Lösningen har blivit att fortsätta vara anti-etablissemang på den internationella arean när de inte längre kan vara det på hemmaplan.

Dessutom finns en stående rivalitet mellan partiledarna.

I början visade de båda italienarna en viss uppskattning för Frankrikes nye president som på sitt vis också profilerade sig som anti-etablissemang. Macron kom till makten med ett parti som inte ens fanns till ett år innan valsegern 2017.

Men ganska snart drog Macron upp en ny skiljelinje: ”nationalister” mot EU-vänliga ”progressister”.

I början verkade det fungera. Emmanuel Macron liknade extremhögern i Italien vid en ”böldpest”. 

Men sen kom de Gula västarnas protester in i spelet på den franska hemmaplan. Macron dalade i opinionssiffrorna. 

Fransmannens nyvunna fiender i Italien såg nu sin chans och lovade därför både muntligt och konkret stöd till de Gula västarna.

Gula västarna demonstrerade i Nice på lördagen. Foto: KRISTOFER SANDBERG

”Skit från kriminella regeringar”

Igår försökte italienska Gula västar sälla sig till de demonstrationerna i Nice på den franska sidan gränsen - och vice versa. De italienare som demonstrerade i Nice spädde på kritiken mot Frankrikes regering:

– Den här diplomatiska krisen är bara skit från kriminella regeringar! Di Maio har rätt! Macron är förbrytare som krigat i Libyen och är mot folket i Venezuela, sa italienaren Fabio Frati som kom från ett anti EU-parti med namnet Patriotisk vänster.

Fransk polis spärrade av flera vägar i gränstrakten mellan Nice och Menton.

Det uppskruvade tonläget på båda sidorna av gränsen oroade italienskan Anna Cannataro, 62 år. 

Hon minns med glädje den tid då hon kunde sluta visa upp pass vid den fransk-italienska gränsen och sedan använda samma eurosedlar på båda sidor. En tid när fransmän och italienare ”blev som kusiner”:

– Det här politiska problemet är handlar om att de vill separera länderna! Oavsett om det rör sig om Frankrike, Italien eller Tyskland! Jag tycker att vi inte får falla för den fällan. Det är något som rör regeringarna, men tyvärr drabbas vi, sade hon.

Anna Cannataro. Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!