För Suzanna Holmqvist från Dalarna är drömmen att rida genom Sverige på sin häst – något som hon nu ska genomföra. Foto: PrivatFör Suzanna Holmqvist från Dalarna är drömmen att rida genom Sverige på sin häst – något som hon nu ska genomföra. Foto: Privat
För Suzanna Holmqvist från Dalarna är drömmen att rida genom Sverige på sin häst – något som hon nu ska genomföra. Foto: Privat
Äventyret beräknas ta fyra månader. Foto: PrivatÄventyret beräknas ta fyra månader. Foto: Privat
Äventyret beräknas ta fyra månader. Foto: Privat
"Jag har erbjudanden om boende och det kommer jag att ta fasta på men jag räknar med att blir väldigt mycket camping", säger hon. Foto: Privat"Jag har erbjudanden om boende och det kommer jag att ta fasta på men jag räknar med att blir väldigt mycket camping", säger hon. Foto: Privat

"Jag har erbjudanden om boende och det kommer jag att ta fasta på men jag räknar med att blir väldigt mycket camping", säger hon.

 Foto: Privat

Suzanna ska rida – genom hela Sverige

Publicerad

Alla har vi våra drömmar.

För Suzanna Holmqvist från Dalarna är drömmen att rida genom Sverige på sin häst – något som hon nu ska genomföra.

– Jag har fått höra väldigt mycket om att jag är galen, säger hon.

För ett år sedan köpte Suzanna Holmqvist, 28, från Limedsforsen i Dalarna sin häst, fjordingen Krumelur.

Och nu ska de ge sig ut på ett rejält äventyr tillsammans med Suzannas blandrashund Jasmine som tredje länk.

Suzanna har nämligen bestämt sig för att rida från skånska Höör – till Jokkmokk i Lappland. En ritt som beräknas ta fyra månader, med dagsturer på två till tre mil, enligt Dalarnas-Tidningar.

Frågan som man kanske ställer sig som utomstående är:

Varför?

– Det är en sådan där grej som jag alltid har velat göra och när jag köpte hästen för ett år sedan så kände jag "det är nu eller aldrig". Det är svårare ju äldre man blir och man kan inte ge sig i väg hur som helst, svarar Suzanna.

Hur har människor reagerat?

– Väldigt positivt. Inga negativa reaktioner än så länge, utan alla är väldigt hjälpsamma. Främmande folk från hela Sverige är jätteoptimistiska och vill hjälpa till med boende och mat för både mig, häst och hund.

Det är ingen som tycker att du är galen?

– Jag har fått höra väldigt mycket om att jag är galen. Men det har varit en positiv anda kring det, så det är inget om att det är fel eller något jag inte borde göra.

Satsar på att köra drive-in

Resan påbörjas 28 april och beräknas alltså ta fyra månader. Under tiden har Suzanna tagit ledigt från sitt jobb på en matbutik och det egna företaget som sysslar med detektivarbete.

– Under våren och sommaren är det inte så kallt och det finns bete och är lättare med mat längs vägen för både mig och hästen, säger Suzanna.

Med sig kommer Suzanna att ha campingutrustning för att kunna slå läger under äventyrets gång. För resan kommer främst att ske via skogs- och cykelvägar.

– Jag har erbjudanden om boende och det kommer jag att ta fasta på men jag räknar med att blir väldigt mycket camping.

Men jag ser framför mig hur du rider in i ett radhusområde för att övernatta hos någon som erbjuder boende.

– Haha, jag tror att det kanske är onödigt, jag håller mig utanför. Det är ju stallplats som de erbjuder också.

Men något besök i bebyggelse kan det, trots allt, bli.

– Jag tänkte att jag ska göra drive-inen på McDonald’s. Det kan ju hända, man vet aldrig.

Under äventyrets gång kommer Suzanna att samla in pengar till förmån för en djurrättsorganisation.

Själva äventyret kan man följa och stötta via Suzannas särskilda Facebooksida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag