Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sutton, 55, mördade sin farmor och en medfånge

Under sina över 30 år i fängelse ska Nicholas Sutton ha räddat livet på fem människor, enligt en överklagan av hans dödsstraff. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En avdelning för dödsdömda, ”Death Row”, på ett fängelse i delstaten Illinois. Foto: AP / AP AP

Nicholas Sutton, 55, mördade sin farmor och tre andra människor. 

Nu väntar han på att avrättas på fängelset i Nashville, Tennessee – men vill slippa straffet eftersom han räddat livet på flera människor innanför murarna.

Han ska även ha burit runt på en medfånge som led av multipel skleros men nekades rullstol av anstalten, rapporterar nyhetsbyrån AP.    

Som 18-åring mördade Nicholas Sutton sin egen farmor och två män i North Carolina och dömdes till livstids fängelse. 

Några år in på straffet, när Sutton var 23 år, högg han ihjäl en medfånge efter att en knarkaffär gått snett i fängelset – och dömdes till döden. 

Sedan dess sitter han på en avdelning för dödsdömda, i USA kallat ”Death row”. 

I dag är han 55 år och hans avrättning är schemalagd till den 20 februari, rapporterar AP. 

Sutton ska ha räddat fem människors liv i fängelset

Nu har hans försvarare överklagat dödsdomen. I överklagan som skickats till delstatens guvernör står det att Sutton är ”extremt ångerfull” och tar på sig det fulla ansvaret för morden. 

Däremot så anser Sutton att han under de över 30 åren i fängelse har genomgått en personlighetsförändring. 

På avdelningen för dödsdömda ska han för första gången ha kunnat vara drogfri sedan 12-årsåldern, då hans psyksjuke pappa började ge honom narkotika. 

Enligt överklagan har han räddat fem människors liv, inklusive tre fängelseanställda, under sin tid på Death row. 

”Nick Sutton har gått från någon som tar liv till någon som räddar liv”, står det i överklagan, rapporterar AP

Räddade kriminalvårdare under fängelseuppror

En av personerna som Sutton räddat är en tidigare kriminalvårdare, Tony Eden, som omringades av fångar som försökte ta honom som gisslan under ett fängelseuppror 1985. 

– Nick och en annan fånge konfronterade dem, förde mig handgripligen ur situationen och eskorterade mig till säkerhet, säger Tony Eden i överklagan. 

Under sina över 30 år i fängelse ska Nicholas Sutton ha räddat livet på fem människor, enligt en överklagan av hans dödsstraff. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En tidigare chef på avdelningen för dödsdömda, Cheryl Donaldson, intygar också hur hon räddats av Sutton. Hon berättar att hon 1993 befann sig på avdelningen då hon halkade och slog huvudet i golvet. Sutton kom då till undsättning. Han hjälpte henne på fötter, säkrade hennes nycklar och kommunikationsradio och larmade fängelsepersonal om att hjälpa henne. 

Bar runt på rörelsehindrad fånge: ”Skyldig Nick så mycket”

1979 ska Sutton ha räddat livet på ett sheriffbiträde genom att hindra en medfånge från att attackera biträdet bakifrån under ett slagsmål. 

Han ska även ha räddat livet på en medfånge genom att snabbt kalla på hjälp när denne blev livshotande sjuk av en punkterad tarm. 

Dessutom ska Nicholas Sutton ha förbarmat sig över en medfånge, Paul House, som led av sjukdomen multipel skleros, som drabbar det centrala nervsystemet, och nekades rullstol av fängelset. 

Han ska då ha burit runt medfången i fängelset. 

– Som mamma så var det svårt att inte kunna ta hand om min son. Jag är skyldig Nick så mycket för att han erbjudit Paul den omvårdnad som jag inte hade möjlighet att ge honom, säger hans mamma Joyce House, i överklagan enligt AP.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.