Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Susanne ska göra klassikern på 24 timmar

Susanne Persson, 43, ska genomföra en svensk klassiker på 24 timmar.
Foto: Privat
Susanne började träna efter att hon drabbades av tarmsjukdomen Crohns.
Foto: Privat

På fredag står Susanne Persson från Östhammar inför sitt livs utmaning – att genomföra en svensk klassiker under 24 timmar. Allt till förmån för Cancerfonden.

Susannes väg mot extremsportande började när hon själv drabbades av en kronisk sjukdom.

– Jag medicinerar inte längre och läkarna säger att det är ett mirakel i sig, säger Susanne.

Nästa helg ska 43-åriga Susanne Persson, från Gimo i Östhammars kommun, genomföra en av de tuffaste utmaningarna hon ställts inför. 

Klockan ett på fredagseftermiddagen går startsignalen. Sedan ska hon simma Vansbrosimningen, åka rullskidor till Borlänge, därifrån cykla till Lidingö och sedan springa Lidingöloppet – allt under ett dygn. Något som UNT också har skrivit om.

– Det ska bli häftigt. Det är mycket tankar och känslor fram och tillbaka nu, säger Susanne.

En sporre att vara "svagaste länken" 

Att utmana sig i uthållighet är inget nytt för Susanne, som har flera vanliga klassiker och även triatlontävlingen Ironman bakom sig. Men den här utmaningen blir lite speciell – hon och hennes team Klassikern X-treme har som mål att samla in 100 000 kronor till Cancerfonden.

– Jag förlorade två nära släktingar inom loppet av två dagar. Det är flera runtomkring oss som har anhöriga drabbade av cancer, och det var även en kille i vårt gäng som fick hoppa av efter att ha drabbats. Det var en självklarhet att skänka pengarna dit, säger Susanne.

Hon är själv ensam kvinna i laget, som består av tretton personer.

– Jag är lite van. Det finns jättemånga duktiga tjejer som skulle klara det här, men vissa tycker att det är lite läskigt. När man gör det med grabbarna vet man att man är den svagaste länken, men det är en sporre också, säger Susanne.

Drabbades av kronisk sjukdom

Men det var inte en självklarhet att Susanne skulle hänge sig åt uthållighetssporter. När hon var yngre såg livet helt annorlunda ut.

– Jag var storrökare, festade mycket och levde väldigt ohälsosamt. Sedan drabbades jag av den kroniska tarmsjukdomen Crohns, och tvingades sluta röka. I och med det ville jag utmana mig själv och börja springa, och det gav resultat ganska fort, berättar Susanne.

Susanne började delta i olika lopp och pressade sig själv för att få bättre tider. Hennes nya livsstil har hjälpt till att lindra sjukdomen.

– Jag drivs av frågan var gränsen går, hur mycket man kan pressa sig själv. Stundtals har det varit jättetufft med magen på grund av min kroniska sjukdom. Jag medicinerar inte längre och läkarna säger att det är ett mirakel i sig. Det är jag glad och evigt tacksam över, säger hon.

Största risken – somna på cykeln

Susanne laddar nu upp för att klara utmaningen under 24 timmar. Men helt enkelt väntar hon sig inte att det blir.

– Den största risken är kanske att vurpa på rullskridskorna. För min egen del är det nog att somna på cykeln, jag har varit nära på att nicka till under Vätternrundan tidigare. Men jag är van vid extrema lopp och är mentalt förberedd. Kan man, och vill man, så går det, säger hon.

När laget sedan går i mål vid lördagens Lidingölopp ska en check överlämnas till Cancerfonden på plats. 

– Ibland snöar man in på tider och tabeller och tappar verklighetsförankringen, när det faktiskt finns folk som kämpar för sitt liv, säger Susanne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.