Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Susanne förföljdes av stalker i tio år

Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbild
Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbild

Susannes nya vän blev en stalker som förföljde henne i ett decennium.

Medan hon bildade familj fortsatte mannen att kontakta henne genom samtal och presenter.

– Det blev knäppare och knäppare. Det var helt gränslöst alltihop, berättar hon.

Susanne Boll, 45, var i 20-årsåldern när hon åkte på en språkresa till USA. Där blev hon vän med en man från ett europeiskt land – en vän bland många, men som senare skulle visa sig förfölja Susanne i ett decennium.

– Han var bara en av många personer som man träffade då. Sedan var han med om en bilolycka och det var där det slog snett, säger hon.

Mannen hamnade i koma efter olyckan och efter uppvaknandet började han förfölja Susanne, trots att de bodde i olika länder.

– Han kom till Sverige och hälsade på och träffade min man. Han gav mig blommor och parfymer. I början var det inte så knasigt, berättar Susanne.

”Blev knäppare och knäppare”

Men snart eskalerade relationen med mängder av telefonsamtal, presenter och flera resor till Sverige. Trots att Susanne sa ifrån fortsatte uppvaktningen.

– Jag fick mängder av brev om hur mycket jag betydde och att jag var så speciell. Allt handlade om hur fantastisk jag var, säger Susanne och fortsätter:

– Det blev knäppare och knäppare, det var helt gränslöst alltihop. Jag bad en kompis som talade hans språk att ringa och prata med hans mamma.

Som värst var förföljelsen när hon blev gravid och fick barn, berättar hon. Då hade hon inte längre bara sig själv och sin man att oroa sig över.

– Jag var hemma ensam en helg när jag var gravid och visste att han skulle komma till Sverige. Jag var så rädd och bad polisen ringa mig och tala om ifall han gick av flygplanet – och just den gången kom han faktiskt inte.

Polisen kunde inte hjälpa Susanne

Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Men under de många åren kunde polisen inte hjälpa henne.

– Polisen sa att jag kunde ringa till dem först när han kommer. De kunde inte agera förrän han var hos mig. Men då kanske det skulle vara för sent.

Efter drygt tio års kontakt slutade mannen att höra av sig till Susanne. Då hade hon – utöver att göra en polisanmälan – hunnit byta telefonnummer, slutat svara på brev och returnerat alla paket som mannen skickade till henne.

Hon är än i dag påverkad av mannens beteende.

– Jag gillar inte att lämna mina barn ensamma hemma, även om den största är 13, ifall han skulle dyka upp. Jag vill alltid låsa dörren och aldrig öppna den om någon främmande kommer, säger hon.

Som författare har hon hunnit skriva fyra böcker – som alla undermedvetet behandlat ämnen som hot och förföljelse. I mars kommer romanen "Eldsystrar", vars huvudperson tar emot värre och värre hot från en stalker.

– Nu är jag mest rädd att väcka en björn som sover. Men jag kan inte låta mig begränsas på det sättet längre, säger Susanne.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!