Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbildTill slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbild
Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbild
Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbildTill slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbild
Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Foto: Bengt Alm/pressbild

Susanne förföljdes av stalker i tio år

Publicerad

Susannes nya vän blev en stalker som förföljde henne i ett decennium.

Medan hon bildade familj fortsatte mannen att kontakta henne genom samtal och presenter.

– Det blev knäppare och knäppare. Det var helt gränslöst alltihop, berättar hon.

Susanne Boll, 45, var i 20-årsåldern när hon åkte på en språkresa till USA. Där blev hon vän med en man från ett europeiskt land – en vän bland många, men som senare skulle visa sig förfölja Susanne i ett decennium.

– Han var bara en av många personer som man träffade då. Sedan var han med om en bilolycka och det var där det slog snett, säger hon.

Mannen hamnade i koma efter olyckan och efter uppvaknandet började han förfölja Susanne, trots att de bodde i olika länder.

– Han kom till Sverige och hälsade på och träffade min man. Han gav mig blommor och parfymer. I början var det inte så knasigt, berättar Susanne.

”Blev knäppare och knäppare”

Men snart eskalerade relationen med mängder av telefonsamtal, presenter och flera resor till Sverige. Trots att Susanne sa ifrån fortsatte uppvaktningen.

– Jag fick mängder av brev om hur mycket jag betydde och att jag var så speciell. Allt handlade om hur fantastisk jag var, säger Susanne och fortsätter:

– Det blev knäppare och knäppare, det var helt gränslöst alltihop. Jag bad en kompis som talade hans språk att ringa och prata med hans mamma.

Som värst var förföljelsen när hon blev gravid och fick barn, berättar hon. Då hade hon inte längre bara sig själv och sin man att oroa sig över.

– Jag var hemma ensam en helg när jag var gravid och visste att han skulle komma till Sverige. Jag var så rädd och bad polisen ringa mig och tala om ifall han gick av flygplanet – och just den gången kom han faktiskt inte.

Polisen kunde inte hjälpa Susanne

Till slut valde Susanne att polisanmäla sin stalker. Men under de många åren kunde polisen inte hjälpa henne.

– Polisen sa att jag kunde ringa till dem först när han kommer. De kunde inte agera förrän han var hos mig. Men då kanske det skulle vara för sent.

Efter drygt tio års kontakt slutade mannen att höra av sig till Susanne. Då hade hon – utöver att göra en polisanmälan – hunnit byta telefonnummer, slutat svara på brev och returnerat alla paket som mannen skickade till henne.

Hon är än i dag påverkad av mannens beteende.

– Jag gillar inte att lämna mina barn ensamma hemma, även om den största är 13, ifall han skulle dyka upp. Jag vill alltid låsa dörren och aldrig öppna den om någon främmande kommer, säger hon.

Som författare har hon hunnit skriva fyra böcker – som alla undermedvetet behandlat ämnen som hot och förföljelse. I mars kommer romanen "Eldsystrar", vars huvudperson tar emot värre och värre hot från en stalker.

– Nu är jag mest rädd att väcka en björn som sover. Men jag kan inte låta mig begränsas på det sättet längre, säger Susanne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag