Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Susanne, 53, ryter ifrån mot Ving: "Fasansfullt"

"Det finns alldeles för många cirkusar, djurparker och delfinarium som exponerar djur för onödigt lidande", säger Susanne Wedin-Schildt.
Foto: Privat.
Nu samlar Djurens rätt in namnunderskrifter mot att Ving erbjuder utflykter till Loro Parque på Teneriffa.
Djurens rätt har protesterat mot att Kolmården fortfarande har ett delfinarium.
Foto: Lennart Rehnman

Plågade delfiner och späckhuggare i fångenskap orsakar nu en storm mot Ving och andra svenska resebolag som exploaterar lidandet.

En av många som har reagerat är Susanne Wedin-Schildt, 53.

– Det är fasansfullt och nästan obegripligt att vi i modern tid har företag som är så ignoranta, säger hon.

I en film som sprids i sociala medier av organisationen Djurens rätt får vi se lidande späckhuggare och delfiner vid det populära turistmålet Loro Parque ett delfinarium på Teneriffa, en av de populäraste av Kanarieöarna.

Ric O'Barry, som har jobbat med delfiner i över 50 år och själv har varit delfintränare, uppmanar i filmen alla världens reseföretag att sluta stötta djurplågeriet.

– Jag har själv sett hur förödande fångenskap är för dessa djur, säger Ric O'Barry i filmen.

Filmen visar bland annat hur en späckhuggare slår sitt huvud mot betonggrinden för att den plågas av att vara instängd och hur andra biter på betongväggarna av tristess och hur många skadar sina tänder. Ric O'Barry förklarar också att delfiner och späckhuggare inte lyder för att de vill göra konster.

– De lyder sina tränare för att de är hungriga och vill ha mat, säger han.

"Onödigt lidande"

Susanne Wedin-Schildt från Djursholm norr om Stockholm är en av många tusen som har reagerat negativt på filmen och på behandlingen av djuren i dessa sammanhang.

– Det är säkert inte bara Ving som säljer biljetter till sådant här, de andra stora resebolagen gör säkert samma sak. Det finns alldeles för många cirkusar, djurparker och delfinarium som exponerar djur för onödigt lidande – bara för att vi människor ska ha roligt, säger hon.

Djurens rätt har länge drivit kampanjer mot delfinarier och debatterat om det etiska i att hålla vilda djur i fångenskap för nöjes skull. Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig för djurrättsorganisationen, säger att det här är en viktig kamp.

– Djur är levande, kännande varelser. Inte något som ska visas upp i underhållningssyfte, menar hon.

4 000 underskrifter

För ungefär ett år sedan valde de stora resebolagen Ving, Apollo och Fritidsresor bort utflykter med elefantridning på grund av protester från djurvänner. Djurens rätt har också protesterat mot att Kolmården fortfarande har ett delfinarium.

Nu samlar organisationen in namnunderskrifter mot att Ving erbjuder utflykter till Loro Parque på Teneriffa. Under det första dygnet har omkring 4 000 personer skrivit under.

– Vi hopas på 10 000 underskrifter i slutet på veckan, säger Moa Richter Hagert.

I ett svar på uppropet skriver Ving på Facebook att bolaget arbetar för att få en bättre kontroll och bättre villkor för de djur resenärer möter på resmålen. "Vi erbjuder i dag våra kunder ett litet urval av utflykter där man möter djur. Genom våra lokala agenter ombesörjer vi att våra samarbetspartners behandlar djuren väl" skriver Ving.

"Var ett föredöme!"

Reseföretaget menar att de också har respekt för den djupare diskussionen om man ska hålla djur i fångenskap: "Att sätta stopp för ett samarbete är dock inte alltid den bästa lösningen för djuren och fortsatt tror vi att vår närvaro bidrar till att upprätthålla en bättre standard. En standard som vi fortsatt arbetar för att påverka".

Susanne Wedin-Schildt lanserar ett förslag till Ving:

– Var ett föredöme! Varför inte införa en "Vingmärkning", där endast arrangörer som är hållbara och etiska för djur och natur rekommenderas? Då skulle ni vinna över oss medvetna resenärer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.