Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Susanna, 36, täcker över nazistmärken

<p>Tidigare skrapade Susanna Wintherhamre bort Nordfronts klistermärken.</p>
Foto: Privat
<p>Nu ersätter hon dem med klistermärken med ett mer positivt budskap.</p>
Foto: Privat
Susanna Wintherhamre
Foto: Privat

Susanna Wintherhamre, 36, reagerade starkt när hon såg att den nazistiska webbsidan Nordfront satt upp klistermärken i centrala Hofors. Hennes lösning? Egna klistermärken med kärleksbudskap.

– Jag tänker att det är väl bättre att täcka över nazistpropaganda med något kärleksfullt, säger hon.

Susanna Wintherhamre är mammaledig undersköterska i Hofors, som ligger mellan Falun och Gävle. Hon berättar att hon blev förbannad när hon såg de nazistiska klisterlapparna.

– Jag blir jättearg för jag tycker att det är fruktansvärt att till exempel människor som har flytt ska behöva se sådant här. På sexton lyktstolpar räknade jag att det satt klistermärken från Nordfront på tretton av dem. På ett av märkena var det till och med en bild på Adolf Hitler.

Försökt ta bort lapparna

Hittills har Susanna försökt skrapa bort lapparna, något hon berättar gett henne brännsår på fingrarna, men nu har hon kommit på en snabbare lösning. Hon har köpt egna klisterlappar att täcka över Nordfronts med. Istället för bilder på Adolf Hitler kan nu en regnbåge och orden ”Du är fantastisk” pryda lyktstolparna i Hofors.

– Jag har hela plånboken full så jag är redo. Jag tänker att det är väl bättre att täcka över nazistpropaganda med något kärleksfullt.

Är det lagligt att sätta upp klisterlappar så?

– Jag vet inte, men det sitter ju redan ett klistermärke där. Det är inte så att jag ska gå och sätta upp dem bara för att, utan jag ska klistra över ett klistermärke som redan är uppsatt.

”Känns inte bra"

Bertil Östberg, verksamhetschef på Hofors kommun, berättar att han inte hört talas om några nazistiska klisterlappar.

– Det känns spontant inte bra, men jag måste förvissa mig om att de finns. Jag ska be vår personal kolla upp det.

Bertil säger att han inte tycker att man som privatperson ska ta bort klistermärkena, utan i stället anmäla dem till de som äger lyktstolparna, vilket kan vara kommunen eller Trafikverket. Men han är ändå tveksamt positiv till Susannas regnbågsmärken.

– Ja vad ska man säga, det är ju bättre att det finns sådana än lappar med politiska motiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.