Surströmmingen splittrar kungahuset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungaparet har de senaste dagarna rest runt i Västerbotten och Norrbotten. I present fick de bland annat surströmming – en delikatess som går hem hos drottning Silvia, men inte hos kung Carl Gustaf.
Foto: Fredrik Sandberg / Henrik Montgomery/Scanpix

Surströmmingspremiär i dagarna -  då gnabbas det kring köksbordet på Drottningholms slott. 

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria är för. 

Kung Carl Gustaf är emot. 

- Vi är lite olika i familjen -  en del är finsmakare, säger kungen.

Gärna pitepalt -  men absolut inte surströmming.

 Där går gränsen för kung Carl Gustaf.

 Kungaparet och kronprinsessan Victoria har de senaste dagarna rest runt i Västerbotten och Norrbotten.

 Som avskedspresent fick de varsin matkorg med lappländska delikatesser.

 - Bara det inte är surströmming i korgen, sa kungen när han skulle få presenten, enligt en som var med.

En rarietet

 Det var precis vad det var. Grand Kallax, burk nr 1 av 800 -  alltså en raritet.

 Men kronprinsessan räddade situationen:

 - Då tar jag din burk, pappa.

 Silvia och Victoria tycker om surströmming. Men inte kungen.

 -  Jag äter inte surströmming, säger han bestämt.

"Inte gott"

 Varför?

 -  Jag tycker inte att det är gott, helt enkelt.

 Men om man aldrig har smakat kan man väl inte veta?

 -  Jo, jag har smakat, men det var många år sedan. Men drottningen tycker om surströmming. Vi är lite olika i familjen, en del är finsmakare. Jag som är stockholmare -  nej, det går inte med surströmming.

 Däremot är han tränad på ölandskroppkakor och blev därför förtjust i pitepalt.

 Det blev också kronprinsessan Victoria, som utbrast:

 - Mmm, kan man få receptet?

 Och nu är kungaparet och kronprinsessan hedersmedlemmar i Svenska paltakademien.

 - Vad kul. Jag är redan medlem i Gastronomiska akademien, nu är jag medlem i ännu en akademi, sa kung Carl Gustaf.

FAKTA

Expressens expert: Så får du bästa njutningen


Här får kung Carl Gustaf och alla ni andra nybörjare en introduktionskurs i den ädla konsten att njuta av surströmming och ädla drycker därtill.
Bred rikligt med smör på hårt tunnbröd, gärna Lövångersbröd eller Kågekaka.
Rensa en surströmming och skär den i små bitar. Skär två potatisar i skivor och lägg sen allt på brödet.
Toppa med finhackad rödlök och dill. Smöret ska smälta på mackan, vilket känns när det rinner nedför handleden.
Drick gärna öl eller sockerdricka till. Den som vill ha snaps kan dricka vodka, svartvinbärsbrännvin eller Skåne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.