Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Surrogatmödrar åt svenska par avtalar bort aborträtt

”Uppdrag gransknings” reporter Lena ten Hoopen intervjuar Natalie från Georgien som övertalade sin man att få bli surrogatmamma när familjen vräktes från sitt hus.Foto: SVT
Kliniken i Ukraina.Foto: SVT
Kriget i östra Ukraina har drivit Maria att bli surrogatmamma två gånger.Foto: SVT
Kvinnor i Georgien och Ukraina berättar i SVT:s "Uppdrag granskning" om hur krig och fattigdom drivit dem att bli surrogatmödrar.Foto: SVT
Staffan Sörenson, jurist och delägare i företaget Nordic Surrogacy.Foto: SVT
Marina, surrogatmamma i Ukraina.Foto: SVT
1 / 7

Kvinnor som blir surrogatmödrar åt svenska par avtalar bort sin aborträtt.

Det avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Flera kvinnor berättar att krig och fattigdom låg bakom deras beslut – och om traumat att lämna bort sitt barn.

– Min son vet att hans mamma sålde barnet, säger Maria från Ukraina.

Surrogatmödraskap är inte tillåtet inom den svenska sjukvården. Däremot får man åka utomlands och anlita en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.

Antalet barn som kommer till Sverige efter att ha fötts av surrogatmödrar har ökat kraftigt, enligt branschen, och väntas i år överstiga antalet som kommer via internationella adoptioner.

– Jag tror att vi hamnar på 150–180 barn detta året. Och det kommer troligtvis att vara mer än antalet adoptioner, säger Staffan Sörenson, jurist och delägare i företaget Nordic Surrogacy, till ”Uppdrag granskning”.

Enligt Nordic Surrogacys riktlinjer ska surrogatmoderskapet inte vara en väg ur ekonomiska problem eller nöd.

– Jag har väldigt svårt att se att det är tvång eller nöd eller vad skall man säga trångmål som orsakar att man väljer att bli surrogatmamma, säger Staffan Sörenson.

Men detta kontrolleras inte av den klinik i Ukraina som Nordic Surrogacy samarbetar med.

Vräktes från sitt hus

”Uppdrag granskning” har talat med flera kvinnor i Georgien och Ukraina som blivit surrogatmammor åt par från bland annat Sverige. Nästan alla har dolt sin graviditet för omgivningen. För flera av dem var det mycket svårt, för några traumatiskt, att lämna ifrån sig barnen.

Alla utom en som medverkar i programmet berättar att de gjorde det eftersom de var i ekonomisk nöd.

”Uppdrag gransknings” reporter Lena ten Hoopen intervjuar Natalie från Georgien som övertalade sin man att få bli surrogatmamma när familjen vräktes från sitt hus.Foto: SVT

Natalie från Georgien övertalade sin man att få bli surrogatmamma när familjen vräktes från sitt hus.

– Först var han emot det ... han sa att han skulle åka utomlands och jobba, men jag lyckades övertyga honom att det här var en bättre lösning. Nio månader går ju snabbt, om du åker så blir du borta i flera år, säger hon.

”Mamma är det sant att du har sålt ditt barn?” 

Maria från det krigshärjade östra Ukraina har inte fått åt ett svenskt par, men åt en klinik som svenskar anlitar. Hon berättar att striderna som pågick fick huset att skaka. Hon föreslog för sin man att hon skulle bli surrogatmamma så att de skulle ha råd att flytta.

– Jag sa åt honom: ”Låt oss försöka. Låt oss bara försöka”.

– Vi var i en så desperat situation att vi bestämde oss för att göra en chansning.

Hennes son märkte att hans mamma var gravid och undrade när det skulle födas. 

– En dag kom han hem från förskolan och sade: ”Mamma är det sant att du har sålt ditt barn?” Vi sade åt honom att mamma bara vill göra en annan familj glad. Men min son vet att hans mamma sålde barnet.

Kriget i östra Ukraina har drivit Maria att bli surrogatmamma två gånger.Foto: SVT

Kriget kom även till Marias nya bostadsort, och hon valde att bli surrogatmamma på nytt för att ha råd att flytta. Nu är hon gravid med tvillingar.

När beställarna fick veta att det var två barn blev de först glada. Men vid ett besök på kliniken fick hon veta att de hade ändrat sig om tvillingarna.

– Det vill bara ha en, säger hon.

Avtalar bort rätten till abort

En surrogatmamma i Ukraina får cirka 120 000 kronor. ”Uppdrag granskning” har fått tillgång till flera av de avtal som surrogatmammor skriver på. Det finns bland annat paragrafer om kundens rätt att kontrollera att surrogatmamman lever ett hälsosamt liv. 

I alla avtalen avsäger sig kvinnan rätten att göra abort om inte hennes liv är i fara. Enligt ett avtal måste kvinnan böta och stå för kundens alla kostnader om hon gör abort utan tillstånd. I Ukraina kan det handla om upp till 700 000 kronor.

Natalya från Ukraina, som blev surrogatmamma åt ett spanskt par, berättar att hennes tvillingar föddes för tidigt och att hon och hennes man fick ta hand om dem innan det spanska paret kunde komma och hämta dem.

– Det är hemskt. De ska snart fylla två år. Det är nog för bara två månader sen som jag slutade tänka på dem varje dag, titta på filmer, videor. Inga pengar är värda det.

Har inte talat med surrogatmammorna

Kliniken i Ukraina ordnar en intervju med en av sina surrogatmammor, Marina, åt ”Uppdrag granskning”. Hon säger att ingenting i graviditeten eller förlossningen var svårt.

– Jag födde en stor och stark pojke, säger hon.

Surrogatmamman Marina får inte tala med ”Uppdrag gransknings” reporter utanför kliniken utan tillstånd från klinikens jurist.Foto: SVT

Men Marina får inte tala med reportern utanför kliniken utan tillstånd från klinikens jurist. 

Staffan Sörenson, jurist och delägare Nordic Surrogacy, har arbetat med frågan i tio år, men har inte själv pratat med några surrogatmammor.

– Jag tror att jag får höra, får relevant information, betydelsefull information, i stor utsträckning.

Staffan Sörenson, jurist och delägare i företaget Nordic Surrogacy.Foto: SVT

Från?

– Via agenturerna, och via föräldrarna. Det är ju mycket kontakter med, med representanterna lokalt, inte med surrogatmammorna.

Om att aborträtten avtalas bort säger han:

– Jag ser väl inte omedelbart nån konflikt, eller nåt allvarligt problem här, det kan hända att det finns, jag har faktiskt inte funderat på den.

Programmet sänds i SVT1 och på SVT Play på onsdag den 19 september klockan 20.00

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.