Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Surfplattan - årets julklapp

Årets julklapp är en surfplatta, enligt Handels utredningsinstitut, HUI - en apparat som ger dig möjlighet att surfa på internet var du än är. 

- Surfplattan är en väldigt bra symbol för den mobila trenden, säger HUI:s vd Lena Larsson i SVT.

Den kanske mest populära av alla surfplattor är iPad – Apples succémaskin. Expressen har de senaste dagarna lanserat två så kallade appar, program, till den.

 Först ut var nöjesbilagan Expressen Extra och därefter kom tidningen Expressens iPad-app.

 I de länder där iPaden har lanserats har den blivit en gigantisk succé. I slutet av september i år hade 7,5 miljoner plattor sålts, trots att iPad kom ut på marknaden så sent som i april 2010.

En rad konkurrenter

 Till Sverige beräknas den anlända i princip när som helst, men den finns redan i lager hos åtminstone någon nätbutik. Dessutom finns det omkring 20 000 iPads i landet, som har beställts på nätet eller köpts vid besök utomlands.

 iPad använder Apples eget operativsystem IOS. Det finns dock en rad konkurrenter, och det kommer ständigt fler. Framför allt sådana surfplattor som använder operativsystemet Android.

 Däribland den nyutkomna surfplattan Samsung Galaxy Tab, som man dessutom kan ringa med.

Symbol för mobila trenden

 Även Galaxy Tab har varit väldigt framgångsrik och sålde 600 000 exemplar under sin första månad.

 - Surfplattan är en väldigt bra symbol för den mobila trenden, den uppkopplade trenden, säger Lena Larsson, vd vid HUI, när hon motiverar valet av årets julklapp 2010.

 - Just att den är liten och behändig och att man kan ta med den överallt. Man kan ha kontoret på fickan och man kan ha sina sociala relationer på fickan.

Önskar du dig en surfplatta i julklapp?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.