Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertyfonen skapar kaos på Filippinerna

Supertyfonen.
Foto: NASA

Nu vräker supertyfonen Haiyan in över Filippinerna.

Den ofattbara styrkan i ovädret: Vindbyar på 380 kilometer i timmen, enligt lokala tjänstemän.

Under fredagsmorgonen, svensk tid, kom uppgifter om minst tre döda, rapporterar TT.

Vindhastigheterna gör Haiyan till en av de fyra kraftfullaste tyfoner som hittills registrerats i världen och den starkaste som kommit in över land, enligt orkanexperten Jeff Masters vid USA-baserade Weather Underground.

Värsta skadorna senaste århundrandet

Masters sade att han väntade sig en katastrofal förödelse i Guiuan, fiskesamhället med omkring 40 000 människor, där tyfonen gick in över land.

– Det är kanske de värsta skadorna som någon stad på jorden fått utstå av en tropisk cyklon under det senaste århundradet, skrev Masters i sin blogg.

Kommunikationen med Guiuan bröts omedelbart när tyfonen slog till och civilförsvarets kansli sade att det var för tidigt att göra några bedömningar av skadorna.

När tyfonen vräkte in över Filippinerna rev den upp sex meter höga vågor som slog in mot öarna Leyte och Samar. Flera semesterorter hotades. På fredagsmorgonen, lokal tid, hade vindhastigheten ökat till drygt 87 meter i sekunden med upp till 105 meter per sekunden i byarna, enligt det amerikanska tyfonvarningscentret.

– Vi är rädda eftersom det talas om att havet kommer att höjas, sade en kvinna på södra Leyte till en lokal radiostation.

En miljon människor evakuerade

Omkring en miljon människor har evakuerats till stormskydd. De har flyttats från kustsamhällen, flodstränder och höga sluttningar.

Haiyan väntas passera alldeles norr om Filippinernas näst största stad Cebu där omkring två och en halv miljon människor bor.

Skolor, affärer och kontor i centrala Filippinerna har stängts, allt fiske och alla färjor har stoppats, bussarna står stilla och omkring 200 lokala flyg har ställts in. Sjukhus, militär och hjälparbetare står beredda medan regnet vräker ner och taken slits av husen.

Skadorna okända

Kommunikationen är bruten med stora delar av de tyfondrabbade öarna, vilket gör att skadorna ännu är okända.

Guvernören i provinsen Södra Leyte Roger G. Mercado sade vid sextiden på morgonen på Twitter att "vindarna har avtagit nu här i södra Leyte. Röjning av blockerade vägar pågår".

Enligt CNN har en vuxen och ett ettårigt barn dödats i Cotabatoprovinsen när de träffats av kringflygande bråte. En kvinna i staden Cebu dödades av ett fallande träd.

Enligt landets vädertjänst ska Haiya lämna landet på lördag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.