Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supersiffror för Centerpartiet

Annie Lööf kan glädja sig åt fina siffror för Centerpartiet i en ny mätning.Foto: Christian Örnberg

Centerpartiet når ett toppresultat i DN/Ipsos decembermätning, skriver Dagens Nyheter.

Partiet landar på nio procent av väljarsympatierna.

Centerns ökning och Moderaternas tillbakagång är två av de tydliga trenderna när opinionsläget för år 2016 ska sammanfattas.

Ipsos decembermätning

Moderaterna: 22 (-0,2)

Liberalerna: 7 (+1,0)*

Centerpartiet: 9 (+0,6)

Kristdemokraterna: 3 (+0,3)

Socialdemokraterna: 26 (-1,3)

Vänsterpartiet: 7 (-)

Miljöpartiet: 5 (+0,1)

Sverigedemokraterna: 17 (-0,3)

Feministiskt initiativ: 2 (-0,6)*

*Här är förändringarna större än snittvariationen månad till månad

Så genomfördes undersökningen

Fråga: "Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” Samt ”men vilket parti lutar det mest mot för dig?”

Undersökningsperiod: 1–12 december. Andelen som är osäkra, inte skulle rösta eller skulle rösta blankt är 14 procent.

Antal intervjuer: 1723 röstberättigade väljare. Av dessa har 1475 uppgett partisympati.

Metod och urval: Datainsamling har skett parallellt dels genom telefonintervjuer med ett slumpmässigt individurval, dels genom digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad respondentpanel.

Mätinstitut: Ipsos

Beställare: Dagens Nyheter

Centerpartiet vinkar av år 2016 med nya rekordsiffror. Under året som gått har partiet ökat i opinionen och DN/Ipsos decembermätning är inget undantag där partiet landar på nio procent, vilket är den högsta siffran som Ipsos uppmätt på 15 år.

I förra veckan presenterades Expressen och Demoskops decembermätning och även den bjöd på ljusa besked för Annie Lööfs parti. Centern landade i den mätningen på 9,2 procent.

Opinionsläget har under året som gått varit relativt stabilt, med undantag för omflyttningar av väljarnas sympatier i det borgerliga blocket.

Centern på uppåtgående

Centerns uppgång är en av de trender som syns tydligt. Förändringen sedan novembermätningen ligger inom den normala variationen - men sett över året har det gått stadigt uppåt.

Vid sidan av Centerns uppgång märks Moderaternas tillbaka gång mest. Partiet samlar 22 procent i mätningen från Ipsos.

Sett över året hade partiet i snitt snöd av 26 procent av väljarna under perioden januari till mars. Trots försök att locka tillbaka sverigedemokratiska väljare är partiets resultat i decembermätningen under valresultatet 2014.

Enligt den senaste SCB mätningen som visar partisympatier är det främst tidigare moderatväljare som nu går till Centerpartiet.

– Det finns två tydliga förändringar under 2016. Det handlar om Centerpartiets uppgång och Moderaternas tillbakagång i opinionen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

Moderaterna har backat

Geografiskt sett går Centerns också starkt där Moderaterna backar vilket är Skåne, Blekinge, Småland och Stockholms län.

– En förklaring kan vara att det nu finns en skillnad mellan de här partierna i migrationspolitiken. Centern kan locka Reinfeldt-moderater som föredrar en mer socialliberal hållning, säger David Ahlin till DN.

Sverigedemokraterna har under året som gått fått ett allt bredare stöd. I Ipsosmätningen får partiet stöd av 17 procent av väljarna.

– Sverigedemokraterna har etablerat sig som ett stort parti i nästan alla väljargrupper. Exempelvis har företagare blivit en av deras starkaste grupper. Bilden av SD som ett parti bara för arga unga män är helt felaktig, säger David Ahlin till DN.