Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superrektorn berättar om könskorrigeringen

Lina Axelsson Kihlblom blev känd för Sverige genom UR-serien "Rektorerna". Foto: SVT
I fredagens Skavlan avslöjar hon sitt livs största hemlighet. Foto: SVT
"Jag minns att det föll tårar" berättar hon om den operation hon tvingades göra. Foto: SVT
Författaren David Lagercrantz, som också var gäst i programmet, bröt ut i tårar när han fick höra berättelsen. Foto: SVT

Lina Axelsson Kihlblom blev superrektor med hela Sverige i UR-serien "Rektorerna".

I fredagens Skavlan på SVT avslöjar hon sitt livs största hemlighet - att hon genomgått en könskorrigering.

– Jag fick genomgå en operation där staten säkerställde att inget av min unika genuppsättning någonsin skulle reproduceras. Jag minns att det föll tårar men visste inte om det var tårar av smärta eller för att jag var så enormt förnedrad, berättar hon i programmet.

I samband med Utbildningsradions tv-serie Rektorerna så blev Lina Axelsson Kihlblom en av Sveriges mest kända pedagoger. Som rektor på Ronnaskolan i Södertälje - resultatmässigt en av landets sämsta - lyckades hon vända en nedåtgående trend och förbättra elevernas betyg.

Nu är hon aktuell som författare.

I boken "Kommer du tycka om mig nu?" avslöjar hon sitt livs största hemlighet, nämligen att hon föddes som man.

På fredagskvällen är hon med som gäst i Skavlan i SVT och berättar att hon redan vid fem års ålder varje natt skrev brev till Gud som hon kastade ut genom fönstret, där hon bad honom att "fixa till" misstaget att hon var en flicka som fötts i en pojkes kropp.

Tvångssteriliserades

– På tre sekunder kunde jag välja att gå manligt eller vara den jag var. Jag läste in min omgivning väldigt mycket. Jag spelade ett spel för att bli accepterad, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Hemligheten var hennes egen fram till 19 års ålder, då hon besökte en psykmottagning för att berätta att hon var fast besluten om att göra en könskorrigerande operation.

Det var början på en utdragen process som skulle ta flera år, med lång tid mellan besök hos olika läkare. Tiden utnyttjade hon till att ta en juristexamen och lära sig tre språk.

I samband med korrigeringen tvingades hon att genomgå en, enligt lagen, obligatorisk sterilisering. Ingreppet är än i dag hennes mest smärtsamma minne.

– Staten säkerställde att inget av min unika genuppsättning någonsin skulle reproduceras. Jag minns att det föll tårar men visste inte om det var tårar av smärta eller för att jag var så enormt förnedrad, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Lagercrantz föll i gråt

Sedan programmet Rektorerna sändes har Axelsson Kihlblom lämnat sin roll på Ronnaskolan. I dag är hon i stället grundskolechef i Haninge kommun. Dessutom är hon ledamot i 2015 års skolkommission, regeringens initiativ för att förbättra den svenska skolan.

Det är också rollen som skolutvecklare och pedagog som får henne att nu berätta om sin hemlighet.

– Om jag går runt och skäms för halva mig, hur ska jag då vara autentisk i min roll där jag ska skapa skolan i det nya Sverige?

Den känslomässiga intervjun ledde till omedelbara reaktioner i Skavlanstudion. Författaren David Lagercrantz, som också var gäst i programmet bröt ut i tårar när han fick höra berättelsen.

– Jag tycker det är så fint så jag blir helt…wow. Wow, säger en tårögd David Lagercrantz i programmet.

Hyllas efter programmet

Efter programmet berättar Lina Axelsson Kihlblom för Expressen att hon har levt den första halvan av sitt liv med en skam och en rädsla för att avslöja sin hemlighet.

Att hon nu berättar om sitt förflutna är delvis för att det är en möjlighet att göra det på sina egna villkor.

– Jag vill äga min historia, för det är en ganska vacker historia. Den handlar om att ta sitt öde i sina egna händer och göra något vackert av det.

För Expressen berättar Lina Axelsson Kihlblom att intervjun har lett till många glada tillrop i telefonen. Samtidigt väller hyllningarna in på sociala medier.

– Jag blir jätteglad och jätterörd. Man kan säga att det är ett tecken på att vi ska sluta skämmas för att vi är de vi är. Skammens tid är förbi, säger hon.

 

Programmet finns att se på SVT Play

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!