Superpolisen tar över Palme-utredningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dag Andersson är från och med den 7 januari spanings­ledare för Palme-gruppen. Tidigare har han bland annat ­varit med och löst morden på Engla och Anna Lindh.
Foto: Roger Vikström
Olof Palme mördades 1986 och nu får spaningsgruppen en ny ledare.
Foto: Leif Engberg

Nu ska han lösa mordet på Olof Palme.

Expressen kan avslöja att Palmegruppen förstärks med en superpolis efter nyår.

Kriminalkommissarie Dag Andersson har tidigare löst morden på Engla och Carolin Stenvall och tar nu över Palmeutredningen.

- Det är otroligt mycket att sätta sig in i, säger gruppens nye spaningsledare.

Dag Andersson har tidigare jobbat med svårknäckta utredningar över hela landet. Det var han som ledde förhören när Anders Eklund erkände mordet på 10-åriga Engla Höglund våren 2008. Andersson var också den som fick Toni ­Alldén, Carolin Stenvalls mördare, att berätta om gärningen.

Efter jul- och nyårshelgen tillträder han som spaningsledare i utredningen om mordet på Olof Palme.

Frågan om uppdraget fick han för en knapp vecka sedan.

- Det är andra som suttit som spaningsledare och det är inga duvungar, säger Dag Andersson.

- Jag har jobbat i många utredningar och det här är den största utredningen vi har i det här ­landet. Det är otroligt mycket att sätta sig in i.


LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

Finns missnöje med Palmeutredningen

Hans Melander är i dag chef för Palmegruppen och spanings­ledare, samt chef för krigsbrotts­kommissionen. Han är nöjd över rekryteringen av ny spaningsledare.

- Vi vill titta närmare på vissa bitar som vi inte haft möjlighet att titta närmare på tidigare. Det har inte kommit så mycket nytt men med en utökad grupp kan man kolla närmare på sådant man inte kollat på tidigare.

Enligt uppgifter till Expressen ska det i gruppen ha funnits ett missnöje med Hans Melanders arbete, och det är anledningen till att Andersson nu kommer in. Men Melander vill inte uttala sig om han är på väg att fasas ut helt från utredningen.

- Vi ser det som ett tillskott till gruppen, det är alltid välkommet, säger Hans Melander om Andersson.


LÄS MER: 5 saker alla under 30 borde veta om Olof Palme

Många nya tips o mordet på Olof Palme

Under jul- och nyårshelgen har dokumentären i tre delar om Olof Palme sänts i tv. I januari kommer även "En pilgrims död", baserad på Leif GW Perssons ­trilogi som kretsar kring mordet, att ­sändas i SVT.

- Så fort det händer något runt Palme, om det kommer en film, ges ut en bok eller står något i en tidning så blir det en uppgång i inflödet på tips hos oss, säger Hans Melander.

Melander vill inte gå närmare in på vilka spår man jobbar med just nu i Palmeutredningen, men nämner att man "kikar lite på det här med Rausing", även om uppgifterna inte inneburit något genombrott. När Eva Rausing hittades död i bostaden i London i somras framkom att det fanns uppgifter om Palme­mordet på hennes dator, något som Expressen tidigare rapporterat om.


LÄS MER: Här erkände han mordet på Olof Palme

"Ge mig lite tid"

Att mordet på Palme skulle bli löst inom en snar framtid tror inte Hans Melander på. Men han ser hoppfullt på att Dag Andersson blir ny spaningsledare. Hur han ska angripa den rekordstora utredningen får framtiden utvisa.

- Jag måste så klart titta på listan på uppslag som kan vara mer intressanta än andra, ge mig lite tid så kommer jag att kunna svara på de frågorna, säger Dag Andersson.

Lycka till med nya jobbet!

- Ja, det kan jag behöva.

Tidigare spaningsledare

HANS HOLMÉR 1986-1987
Hans Holmér var länspolismästare i Stockholm när mordet på Olof Palme begicks. Men han fick lämna utredningen efter kritiken för bland annat PKK-spåret som inte ledde någonvart. Efter Palmeutredningen jobbade Holmér med ­n­arkotikafrågor för FN och skrev en rad deckare. Debuten 1988 hette "Olof Palme är skjuten!". Holmér avled 2002.


ULF KARLSSON 1987-1988
Var avdelningschef på rikspolisstyrelsen när han tog över som spaningsledare efter Holmér. Han blev senare biträdande riks­polischef.


HANS ÖLVEBRO 1988-1997
Jobbade med utredningen under åren då Christer Pettersson åtalades. Han ska ha fått lämna utredningen efter interna problem. Hans nya jobb blev att jaga krigsförbrytare som chef för folkrätts- och krigsbrottskommissionen vid rikskriminalpolisen.


LARS JONSSON 1997
Lars Jonsson gick in som tillförordnad chef för Palmegruppen i januari efter Ölvebro. Han hade uppdraget i knappt ett år, till november. Han fortsatte jobba med utredningen som bi­trädande spaningsledare.


STIG EDQVIST 1997-2012
Var parallellt med rollen som utredningsledare även chef för svenska polisens identifieringskommission. Han ledde bland annat arbetet med att identifiera omkomna svenskar efter tsunamin i Thailand 2004.


HANS MELANDER 2012
Hans Melander, chef för Krigsbrottskommissionen, tog i maj 2012 över rollen som spaningsledare i Palmeutredningen. ­Fortsätter nu som chef för gruppen.


DAG ANDERSSON 2013-
Dag Andersson blir ny spaningsledare i Palmegruppen. Förfrågan om uppdraget fick han för en knapp vecka sedan, och han tillträder jobbet den 7 januari.

Andra fall som Dag Andersson utrett

Kriminalkommissarie Dag Andersson, 59, har jobbat för Riksmordkommissionen sedan 1989 och har även varit operativ chef för gruppen. De senaste två åren har han jobbat med utredningen kring Peter Mangs i Malmö och även med fallet där en 15-åring blev mördad i Rosengård.


HAGAMANNEN
Umeå 1998-2006.
UPPKLARAT


MORDEN I MALEXANDER
Mordet på polismännen Olov Borén och Robert ­Karlström 1999.
UPPKLARAT


ANNA LINDH
Mordet på utrikes­ministern i Stockholm 2003.
UPPKLARAT


DUBBELMORDET I LINKÖPING
Morden på Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson i Linköping, 2004.
EJ UPPKLARAT


MORAMORDET
Mordet på en 15-årig flicka i Mora 2008.
UPPKLARAT


ENGLA OCH PERNILLA
Morden på Engla Höglund i Stjärnsund 2008 och Pernilla Hellgren i Falun 2000.
UPPKLARAT


LÄRARMORDET
Mordet på läraren Fuat Deniz i Örebro, 2007.
UPPKLARAT


ARBOGAMORDEN
Morden på Max och Saga Jangestig och mordförsöket på deras mamma i Arboga 2008.
UPPKLARAT


CAROLIN
Mordet på Carolin Stenvall i Gällivare 2008.
UPPKLARAT

Spåren i Palme-utredningen

EVA RAUSING
Eva Rausing, gift med Tetrapak-arvtagaren och miljardären Hans-Christian Rausing, som hittades död i sitt hem i London i somras skrev flera mejl om Palmefallet. Hon ska ha varit orolig för sitt eget liv och misstänkt att en person hon kände väl, en affärsman, låg bakom mordet. Det är ett av spåren som Palme­utredarna i nuläget kollar närmare på enligt Hans Melander.

CHRISTER PETTERSSON
Christer Pettersson pekades ut av Lisbet Palme som gärningsmannen, och familjen Palme tror att han är mördaren. Han åtalades och fälldes i tingsrätten men friades senare i hovrätten. Den resningsansökan som några år senare lämnades in gick aldrig igenom. Christer Pettersson avled 2004, 57 år gammal.

GRUPPTEORIN
Leif GW Persson tror att mordet begicks av en mindre grupp med poliser, säkerhetspoliser eller militärer som agerat på egen hand. I "Veckans brott" i SVT har han tidigare gått ut med en uppmaning till mördaren att höra av sig. Dock utan resultat.

PKK-SPÅRET
Palmeutredningens förste spanings­ledare Hans Holmér trodde att PKK-gerillan låg bakom mordet. Det ska ha varit en hämnd för att Sverige utlämnade medlemmar. Man försökte styrka teorin genom illegal avlyssning men lyckades inte.

SYDAFRIKASPÅRET
Sydafrikaspåret utreddes efter att en polisöverste i landet vittnat i apartheidregimens högsta domstol om att en kollega organiserat mordet. Enligt Lars Nylén, dåvarande chef på rikskriminalen, var spåret ett "underrättelsesvindleri".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.