Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två döda efter spanska skyfallen

90 millimeter regn – per timme.
Flera flighter har fått ställas in det senaste dygnet och orsakat stora förseningar för passagerare.Foto: Evelinn Stjärnlöf
Översvämningar i Albir i Spanien under tordagsförmiddagen.Foto: Evelinn Stjärnlöf
Stora vattenmassor i staden.Foto: Evelinn Stjärnlöf
Vågorna drar in vid solkusten.Foto: Evelinn Stjärnlöf
Åska i Albir i Alicante. Foto: Evelinn Stjärnlöf
Spanska SMHI utfärdade en röd varning.Foto: AP / AP
Flera tromber virvlade på MallorcaFoto: AP / AP
1 / 8

Översvämningar, skyfall, kraftiga vindar och hagel stora som golfbollar har härjat på flera håll i Spanien de senaste dagarna. 

Söder om Valencia har en kvinna och hennes bror hittats döda i en bil som spolats i väg av vattnet.

Samtidigt har andra räddats ur vattenmassorna och från taken på bilar och hus, rapporterar AP

Det spanska vädret brukar oftast vara förknippat med sol och värme, men de senaste dagarna har det inte varit den enda tillvaron på flera håll i landet. 

Vissa platser i sydöstra Spanien har drabbats av de värsta regn som någonsin uppmätts och stormar som orsakat stor förödelse. 

På torsdagen meddelade den regionala räddningstjänsten att en 51-årig kvinna och hennes 61-årige bror hittats döda i en omkullvält bil som spolats i väg med vattenmassorna omkring tio mil söder om Valencia. Det rapporterar AP.

Räddningstjänsten i Valencia uppger också att en räddningsstyrka dragit upp tre personer ur en flod. Fyra poliser ska ha skadats i samband med räddningsinsatsen. 

Svenske Richard i Spanien:

I staden Albacete räddades 13 personer från taken på bilar och hus. 

Staden Ontinyent söder om Valencia är en av de drabbade städerna. Borgmästaren Jorge Rodríguez säger att staden fått över 400 millimeter regn fram till torsdagseftermiddagen. Brunt vatten forsar fram längs gatorna i staden och spolar bort bilar, och når nästan dörrposterna på husen längs med flodstranden, rapporterar AP.

Staden kommer att be Spaniens regering att utlysa katastroftillstånd, vilket skulle människor i området rätt till nödhjälp.

Svenske Richard: Det värsta jag varit med om

Svenske Richard Bernstrand bor i Guardamar del Segura på Spaniens sydostkust. Det första han fick göra på morgonen var att tömma poolen på vatten, som hade fyllts till max av regnvattnet.

Sedan drog ovädret i gång på allvar.

– Det var lite obehagligt faktiskt. Men vi bor på en höjd, så det har fungerat, säger han.

Under fredagen väntas ett ännu värre oväder. Enligt den spanska vädertjänsten AEMET får man räkna med skyfall med upp 90 millimeter regn per timme i området. 

– Skolan har stängts av. I Alicante får inga möbler vara ute på restauranger och polisen sagt att men helst inte ska åka bil. Sen är det sunda förnuftet, att man får ta det lite lugnt.

Han har bott i Spanien i 24 år och upplevt flera stora oväder tidigare.

– Men det här är det värsta jag har varit med om, tror jag. Det har varit så extremt stora vattenmängder. 

De svenska som ska resa till ovädersområdet från Sverige med SAS och Norwegian under fredagen ser ut att kunna genomföra sina resor som planerat.

SAS meddelar under torsdagskvällen att deras flyg till Alicante och Palma under fredagen inte ska påverkas av ovädret, men lägger till att det kan ändras om läget förvärras.

– Som det ser ut just nu kommer vi flyga till Spanien under fredagen. Men vi följer vädret noga, säger Andreas Hjørnholm, pressansvarig på Norwegian.

Trädfall och jordskred

Under tisdagen drog ett kraftigt oväder in över bland annat Mallorca som på flera håll låg kvar under onsdagen. Stormen medförde både trädfall, översvämningar och jordskred.

Flera tromber virvlade runt och ett antal båtar drev i väg.

En person som befinner sig på ön vittnar för norska Dagbladet att det regnade hagel stora som golfbollar. 

Hagelkaos på Mallorca: ”Vaknade av att det regnade in i källaren”.

Vädervarningar i flera regioner

På onsdagsmorgonen hade SOS larmats om totalt 148 väderrelaterade incidenter i regionen Balearerna de senaste dagarna och räddningstjänsten fick undsätta 17 personer, skriver Mallorca Diario.

Spanska motsvarigheten till SMHI utfärdade en så kallad röd varning på Mallorca inför ovädret, vilket innebär ”extrem risk”. Senare sänkte man varningen till en orange varning och på torsdagsmorgonen fanns den inte kvar alls.

Däremot är det fortfarande varningar för regn, åska och kraftiga vindar i Andalusien, Alicante, Murcia, Valencia och Granada. De närliggande regionerna har också orange varningar, och likaså Ibiza.

Flera flighter har fått ställas in det senaste dygnet och orsakat stora förseningar för passagerare.

Bild från spanska väderinstitutet AEMET.Foto: Skärmdump / AEMET

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Meteorologen Lasse Rydqvist om ovädret i Alicante och Valencia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.