Under fem timmar kommer du kunna se blodmånen skifta färg. Foto: Maurizio Gambarini / Epa / TtUnder fem timmar kommer du kunna se blodmånen skifta färg. Foto: Maurizio Gambarini / Epa / Tt
Under fem timmar kommer du kunna se blodmånen skifta färg. Foto: Maurizio Gambarini / Epa / Tt
Här kan man se fenomenet över Kinas huvudstad Peking senast det var aktuellt. Foto: Ng Han GuanHär kan man se fenomenet över Kinas huvudstad Peking senast det var aktuellt. Foto: Ng Han Guan
Här kan man se fenomenet över Kinas huvudstad Peking senast det var aktuellt. Foto: Ng Han Guan
Senast en supermåne och en blodmåne sågs samtidigt var 1982. Foto: Jan WiridenSenast en supermåne och en blodmåne sågs samtidigt var 1982. Foto: Jan Wiriden
Senast en supermåne och en blodmåne sågs samtidigt var 1982. Foto: Jan Wiriden

Supermåne och blodmåne – samtidigt

Publicerad

Måndag den 28 september bjuder månen på två olika spektakulära himlafenomen - under samma natt.

En blodröd supermåne befinner sig ovanligt nära jorden, under fem timmar kan du tydligt se den skifta färg.

Det dröjer 17 år innan samma sak inträffar igen.

Från 02:10 och cirka fem timmar framåt på måndagsmorgonen den 28 september kommer en supermåne lysa upp mörkret.

Under en supermåne befinner sig månen i sitt närmaste avstånd till jorden i en viss omloppsbana, även kallad apsis, samtidigt som det är fullmåne.

– Den kommer att uppfattas som mycket större, men egentligen är den bara 8 % närmare än medelavståndet. Det är ett spektakulärt och ovanligt fenomen och det är alltid kul att se. Allmänhetens blickar riktas mot stjärnhimlen, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Tycho Brahe-sällskapet.

Vanligtvis kan månen inte komma närmare än 356 000 kilometer från jorden. Men under måndagens fullmåne är avståndet i stället 354 000 kilometer.

Blodmånen tar över

Efter en timme kommer supermånen ge plats för nästa sällsynta fenomen, blodmånen.

När jorden placerar sig mellan månen och solen uppstår en total månförmörkelse och månen färgas glödande röd.

Det är ljuset från solen som filtreras genom jordens atmosfär och skapar den röda månen.

– Till skillnad från en solförmörkelse är månförmörkelsen, blodmånen, synlig över hela jordklotet. Det kommer att synas bra i Sverige och Europa, andra sidan har inte samma tur, säger Peter Linde.

Det är ytterst ovanligt att en supermåne och en blodmåne sammanfaller, sist det inträffade var 1982 och nästa gång blir inte förrän år 2035.

För att tydligt se månens uppvisning är det bra att befinna sig på en mörk plats med bra utsikt mot sydvästlig riktning.

Hela förloppet är slut kl 07.22, men månen går ner i Sverige redan 06.50.

Förknippas med naturkatastrofer

Många förknippar supermånen med stora naturkatastrofer som tsunamis och jordbävningar. Den har till och med blivit beskylld för att Titanic sjönk, men astronomen Peter Linde, och många med honom, dementerar det.

– Det finns en stor hysteri och villfarelse runt denna typ av fenomen och dess påverkan. Det har nog koppling till att man förr i tiden inte hade koll på vad som hände och hittade på förklaringar. Men i och med all astronomisk forskning som gjorts vet vi nu exakt vad som sker och sådana myter stämmer inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag