Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dramat i ödesvalet – demokraten utropas till segrare

Expressens Johan Eriksson är på plats i Atlanta.
Kelly Loeffler tillsammans med Donald Trump.
Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: ALYSSA POINTER / AJC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

ATLANTA. Valdramat i det superviktiga senatsvalet i Georgia går mot sin upplösning. 

Efter att rösterna svängt fram och tillbaka utropas demokraten Raphael Warnock till segrare, och i det andra racet tar demokraten Jon Ossoff ledningen. 

– I natt visade vi att med hopp och hårt arbete så är allt möjligt, sa Warnock i sitt vinnartal. 

Efter en intensiv valkampanj närmar sig nu svaret på vilka som vinner Georgias platser i USA:s senat – vilket kommer vara helt avgörande för huruvida Joe Biden kan driva igenom sin politik. 

Republikanernas Kelly Loeffler och David Perdue – som sitter i senaten nu – går upp mot demokraternas Raphael Warnock respektive Jon Ossoff. 

Vallokalerna stängde vid 01-tiden och rösträkningen kom i gång i högt tempo.

Med drygt hälften av rösterna räknade vid klockan 03 på onsdagsmorgonen ledde demokraterna. Men bara 20 minuter senare, med cirka två tredjedelar av rösterna räknade enligt MSNBC:s, intog David Perdue försprånget och ledde med 50,2 mot 49,8. En knapp ledning som sedan försvunnit under valnatten till att vid 09-tiden ligga på 50 procent – fördel Ossoff.  

Warnock håller segertal

Vid kvart i fem-tiden kom en uppdatering om DeKalb County, som är en del av storstadsområdet omkring Atlanta, där demokraterna är vida överlägsna och låg på drygt 80 procent av rösterna. Enligt tidiga uppgifter återstod 170 000 röster, vilket skulle innebära – om demokraterna tar lika stor andel av rösterna som av de tidigare rösterna – att demokraterna skulle kunna ta igen hela försprånget. Men CNN:s utsända på plats fick uppgifter om att det ”bara” återstod knappt 130 000 röster att räkna – 117 000 förtidsröster och runt 12 000 röster från tisdagen. 

– Det är en gigantisk ändring. Då blir det väldigt mycket tajtare, säger John King i CNN:s sändning.

Efter beskedet gick Raphael Warnock upp i ledning med 50,4 procent, mot Loefflers 49,6 procent. Raphael Warnock talade vid 06.30-tiden segervisst till Georgia-borna. 

– Vi blev tillsagda att vi inte kunde vinna det här valet, men i natt visade vi att med hopp och hårt arbete så är allt möjligt, sa han i sitt tal och slog fast att han 

– Georgia jag är hedrad av den tilltro ni visat mig. Jag lovar er i natt att jag kommer att åka till senaten och arbeta för alla Georgiabor. 

”Kastade om siffrorna”

Kort därpå utropade flera amerikanska mediehus Warnock till vinnare, baserat på att hans ledning prognosticeras som ointaglig.  

Om gapet mellan de andra kandidaterna blir litet efter att nattens röster är räknade kan det dröja till åtminstone fredag innan resultatet klarnar. Enligt Gabriel Sterling, vars fulla titel är det snärtiga ”chef över implementeringen av Georgias valsystem” kan det tillkomma upp till 17 000 röster tills dess – det är röster som kommer från militärer och andra poströster som har poststämplats på tisdag. 

Georgias statssekreterare Brad Raffensperger sa vid sextiden på onsdagsmorgonen att det återstår ungefär 200 000 röster att räkna, och att man räknar med att det kommer in mellan 4,5 och 4,6 miljoner röster totalt – en exceptionellt hög siffra för ett ”runoff”-val. 

– Vi kommer nog ha de återstående rösterna räknade i morgon. Det är väldigt tajt. Många kommer vänta på de 17 000 rösterna som kommer in på fredag, från militärer och utlandsröster, säger han i CNN.

Raffensperger sa också att han väntade sig att rösträknarna snart skulle sluta för dagen. 

– De försöker få så mycket som gjort som möjligt i kväll, men de kommer nog ta ett brejk inom en timme eller så, och fortsätta i morgon. 

Förbereder förlust

Enligt uppgifter till Politico finns skepsis inom Joe Bidens team om utgången. De törs inte ändra på planerna för Bidens första dagar i Vita huset utifrån en potentiell seger för demokraterna. 

En källa inom staben menar att man nu planerar för förlust.

– Det vore inget mindre än ett mirakel, säger källan till Politico om utsikterna att vinna båda senatsplatserna.

Atlantaborna om valet: ”Så mycket smutskastning”

Trinity Pendleton, 19, student, Atlanta: – Jag tror att de här tv-annonserna plockar ut det värsta av vad folk säger, och sätter ihop det så det låter som folk är hemska personer. Man måste göra sin egen research och kolla upp vad som ligger bakom. De nuvarande senatorerna har inte gjort så mycket för oss, så jag hoppas på Ossoff och Warnock.
Foto: Johan Eriksson
Eddie Robbins, 56, städare, Atlanta: – Det är så mycket smutskastning. Man kan inte lyssna så mycket på de där tv-klippen. Jag har röstat på Warnock, det har mest med värderingar att göra. Jag tror han kommer vinna om de svarta väljarna kommer ut och röstar.
Tylan German, 19, student, Atlanta: – Jag vet att det här är viktigt, men jag har inte hunnit med att rösta än. Är det sista dagen i dag? Oj, jaha, ja, då ska jag nog göra det i dag. Ja, definitvt. Jag kommer rösta på Warnock, det är ett bekant ansikte och jag har inte hört nåt annat än bra saker om honom.

Se också:

USA-experten om valets betydelse för Biden.
Jakob Stenberg om situationen i det republikanska partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.