Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superdatorn vann – mot världsmästaren

Demis Hassabis från Google, till vänster, tackar sydkoreanske Lee Sedol, världens bästa GO-spelare, efter matchen som vanns av Googles superdator.Foto: Getty Images
Lee Sedol gör sitt första drag mot datorn.Foto: Lee Jin-Man

Teknologin har sprungit förbi människan på ytterligare ett fält.

På onsdagsmorgonen slog Googles superdator AlphaGo världens bästa spelare i det asiatiska brädspelet Go.

Nu väntar ytterligare fyra matcher i kampen som omfattar en miljon dollar.

Det har gått 19 år sedan IBM:s schackdator Deep Blue slog världsmästaren Garry Kasparov medan hela världen såg på.

På onsdagsmorgonen var fokus återigen riktat på en ny kamp där människan ställdes mot teknologin där Googles superdator AlphaGo mötte världens bästa spelare i brädspelet Go, sydkoreanen Lee Sedol.

Brädspelet Go kommer ursprungligen från Asien och har spelats i flera tusen år. Spelet erbjuder stora variationer i strategi och anses ställa betydligt högre krav på en dator jämfört med schack, om den skulle ställas mot en mänsklig spelare i världsklass. För att vinna en sådan kamp behövs nämligen mänsklig intuition, menar experterna.

– Go är verkligen vårt Mount Everest, säger Demis Hassabis, vd för AlphaGo-utvecklaren DeepMind, rapporterar AFP.

Dator med hjärna och fantasi

När onsdagens match gick av stapeln på Four Seasons Hotel i Seoul övervakades den av hundratals experter, reportrar och en domare. Dessutom kunde intresserade åskådare följa matchen direkt på nätet. Tre och en halv timmar senare kunde åskådarna konstatera att AlphaGo hade slagit den sydkoreanske mästaren.

Det är första gången som en dator lyckas slå världens bästa Go-spelare, men indikationer på att datorn skulle vara slagfärdig fanns redan före matchen.

Superdatorn har tidigare slagit den europeiske mästaren Fan Hui i en match som slutade 5–0.

I stället för ren matematisk och processmässig förmåga har utvecklarna försökt att utveckla en mer "mänsklig" dator. AlphaGo använder sig av "neurala nätverk" som skickar miljoner signaler, på samma sätt som neuroner i hjärnan.

Resultatet har David Silver, en av utvecklarna bakom datorn, kallat för "mer fantasilikt", rapporterar AFP.

Onsdagsmorgonens seger är bara en bit på vägen. Matchen var den första av sammanlagt fem som kommer att spelas de kommande dagarna. Prissumman ligger på en miljon dollar, motsvarande 8,5 miljoner svenska kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.