Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Universitetet i Kairo: Bojkotta Sverige

Förväxlade länderna i ilskan mot Sverige.
Protester mot Sverige i Turkiet.
Foto: ERDEM SAHIN / EPA

Sunnimuslimernas högsta lärosäte, al-Azhar-universitetet i Kairo, manar till global bojkott mot Sverige och Nederländerna efter förra veckans koranbränning, rapporterar AP.

Egyptens högsta religiösa institution, al-Azhar-universitetet, uppmanade på onsdagen muslimer världen över att bojkotta svenska och holländska produkter efter förra veckans koranbränning, rapporterar AP.

I samma veva som högerextremisten Rasmus Paludan brände ett exemplar av Koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm rev en extremhögerledare sönder muslimernas heliga skrift i Haag i förra veckan.

”Barbariska brott”

Al-Azhar kallade aktionerna för ett ''brott'' mot muslimer och sa att en bojkott av båda länderna skulle vara ett lämpligt svar på regeringar som skyddar ''barbariska brott under den omänskliga och omoraliska fana de kallar yttrandefrihet'', skriver AP.

Uppmaningen från Egyptens Al-Azhar, den sunnimuslimska världens främsta religiösa institution, är den senaste i raden av motreaktioner från den muslimska världen över incidenterna i Sverige och Nederländerna. Bland annat har aktionerna utlöst demonstrationer i exempelvis Turkiet, Afghanistan och Pakistan.

Paludans svar på turkiska ilskan: ”Inte som jag tänkt”

"Flera dödshot"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.