Anders Sundström. Foto: Gunnar SeijboldAnders Sundström. Foto: Gunnar Seijbold
Anders Sundström. Foto: Gunnar Seijbold
Michael Wolf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TtMichael Wolf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Michael Wolf. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt

Sundström om kritiken: "Jag har inte mörkat"

Publicerad

När Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, fick höra om den före detta vd:n Michael Wolfs värdepappersaffärer agerade han direkt.

Men enligt honom själv fick han inte nämna anmälan förrän tre dagar senare.

För DN berättar han nu att han inte förstår kritiken som riktas mot honom.

– Jag fattar inte varför detta blir vinklat som att jag har mörkat, säger han till tidningen.

Det var i slutet av januari som en visselblåsare hörde av sig till Anders Sundström. Uppgifterna gällde att den dåvarande vd:n, Michael Wolf, hade gjort värdepappersaffärer i sitt eget namn, något som eventuellt kunde ha brutit mot reglerna.

Enligt DN kontaktade då Anders Sundström såväl internrevisorn som bankens jurister. Någon vecka senare, fredagen den 5 februari, anmälde han saken till Finansinspektionen, som i sin tur skickade den till Ekobrottsmyndigheten.

Men trots vetskapen om vad som kunde vara ett internt regelbrott fick Sundström initialt inte nämna anmälan till någon.

Förbudet hävdes dock påföljande måndag, den 8 februari. Samma kväll hade Swedbank ett styrelsemöte. Frågan om Michael Wolfs vara eller inte vara togs då upp, men anmälan nämndes aldrig.

I stället handlade samtalen om att varken kunder eller medarbetare var speciellt nöjda med vd:n. Man beslutade därför för att ta beslutet att sparka honom.

"Satt på informationsövertag"

Enligt DN väntade Anders Sundström tills dess att beslutet var fattat innan han berättade om anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Det var då styrelsen beslutade att sparka Michael Wolf, redan samma dag.

– Jag satt med all information om anmälan, men jag hade inte tillåtelse att berätta allt. Jag ville inte försätta styrelsen i den situationen att man fattade beslut om uppsägning och nyrekrytering när jag satt på informationsövertag i frågan om anmälan, säger Anders Sundström till DN.

Beslutet att avvakta med att berätta om anmälan har fått kritik från vissa håll. Anders Sundström ställer sig oförstående till detta.

– Så länge mötet pågår har ledamöterna möjlighet att ompröva sin inställning i olika frågor. Jag fattar inte varför detta blir vinklat som att jag har mörkat, säger han till DN.

"Har vuxit fram under tid"

Att Michael Wolf fick lämna sin post redan innan styrelsen kände till anmälan ser Anders Sundström i stället som något positivt.

Han menar att en omvänd situation hade varit mer besvärlig.

– I så fall hade styrelsen fått fråga: Är vi tvärsäkra på att den information du ger är riktig? Ska vi fatta beslut nu? Kan vi ha kvar en vd som är utsatt för förundersökning? Det är bättre att bygga ett beslut på det som har vuxit fram under tid. Jag har väldigt svårt att förstå det här med att jag skulle mörka, säger han till DN.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag