Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundbybergs kommun vill se fler regnbågsflaggor

Här är tre nyheter att hålla koll på.
”Regnbågsflaggan är en symbol för kärlek och mångfald. Det måste Sundbybergs kommun kunna ställa sig bakom”, säger Anton Fendert. Foto: Pressbild/Miljöpartiet
M och MP i Sundbyberg vill se fler pride-flaggor vid kommunala byggnader. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sölvesborg nya flaggpolicy – som innebär förbud mot att hissa regnbågsflaggan – utlöste en kritikstorm.  

Miljöpartiet och Moderaterna i Sundbyberg vill i stället se fler pride-flaggor.

– Regnbågsflaggan är en symbol för kärlek och mångfald. Det måste Sundbybergs kommun kunna ställa sig bakom, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd, till Mitt i. 

Det var i september tidigare i år som Samstyret i Sölvesborg – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet SoL – meddelade sin nya flaggpolicy. 

Beslutet som klubbades igenom innebär att flaggning på kommunala byggnader ska vara på ett traditionellt sätt – med bara svenska flaggan och Sölvesborgs stadsvapen i topp. 

Därmed stoppades bland andra pride-flaggan – vilket skapade reaktioner. Kvällsposten har tidigare rapporterat om protester mot beslutet – och SD-ledaren Jimmie Åkesson, som kommer från Sölvesborg, svarade på kritiken i ett Facebook-inlägg där han skrev: 

Ingen Jolly Roger i SD-styrda Sölvesborg! Den populära flaggan med anor från 1700-talet kommer inte att hissas i stadshusets flaggstång. Inte heller EU-flaggan, Skåneländska flaggan eller flaggor med politisk innebörd kommer att användas.

M och MP vill se fler pride-flaggor i Sundbyberg

Nu meddelar Miljöpartiet och Moderaterna i Sundbyberg att de i stället vill se fler regnbågsflaggor. Det skriver MP och M i ett pressmeddelande, vilket Mitt i var först med att rapportera. 

Partierna vill utöka antalet antalet dagar per år som flaggan hissas vid kommunens byggnader. 

– Sundbyberg arbetar varje dag för att bli en stad som står upp för alla människors rättigheter. Regnbågsflaggan symboliserar detta på ett bra sätt, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd, till Mitt i. 

Det nya förslaget, om det klubbas igenom, innebär att regnbågsflaggan ska hissas utanför Stadshuset en dag i månaden hela året runt. Det kan också bli aktuellt att göra detsamma vid andra kommunala byggnader. 

– Regnbågsflaggan är en symbol för kärlek och mångfald. Det måste Sundbybergs kommun kunna ställa sig bakom, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd, till tidningen.